назад

Правочини та порядок їх укладення стали темою лекції до Всеукраїнського тижня права

OkM 2016 12 08 pravo 18 грудня інтегратором Охтирського МЦ з надання БВПД Мариною ЛАПОНОГ та заступником начальника відділу правової інформації та консультації Іваном ОСТРИХОМ викладено лекцію на тему: «Правочини, порядок та умови їх укладення». Захід було проведено для старшокласників за напрямками підготовки правознавства Охтирської загальноосвітньої школи I-III ступенів №8 Охтирської міської ради Сумської м. Охтирка та в Охтирській загальноосвітній школі I-III ступенів №5 ім. Р.К. РАПІЯ.

Фахівці розповіли, що правочинами визнаються дії фізичних та юридичних осіб, спрямовані на виникнення, зміну чи припинення цивільних прав та обов’язків. Тобто, завжди присутня мета (набувають майно у власність чи у тимчасове користування, отримати послуги чи результати роботи тощо).

Іван ОСТРИХ дав визначення поняття «правочин»: «Це правомірна дія, яка вчиняється для дозволеної законом мети. Правочин характеризується такими ознаками як: вольовий акт, правомірні дії, тобто вчиняються відповідно до закону,спрямованість на встановлення/зміну/припинення цивільних прав та обов’язків».

OkM 2016 12 08 pravo 2Марина ЛАПОНОГ розповіла про умови дійсності правочинів та продемонструвала презентацію, за якою далі викладався матеріал лекції.

Наприкінці лекції викладачі подякували за змістовно та доступно викладений матеріал.

Цього ж дня начальником відділу правової інформації та консультації Миколою КРАВЧЕНКО взято участь у брейн-ринзі, що проводився у рамках всеукраїнського тижня права між учителями та учнями на базі Охтирської гімназії Охтирської міської ради Сумської області. Такий захід можна назвати «мозковим штурмом», що проводився з повним завзяттям як викладачів, так і школярів.

OkM 2016 12 08 pravo 3

 

Передостанній день права для працівників Охтирського МЦ виявився насиченим, адже ще 8-го грудня інтегратором Мариною ЛАПОНОГ було проведено семінар на тему: «Право на захист в ЄСПЛ» у Державному професійно-технічному закладі «Охтирський професійний ліцей» м. Охтирка. На заході були присутні студенти групи 1/7 за професійною направленістю – кухар-продавець. Також було показано фільм про історію створення та діяльність ЄСПЛ. Марина ЛАПОНОГ розповіла про частку звернень до суду України, після ратифікації Конвенції. Із метою закріплення матеріалу, було проведено роботу в групах під час яких розв’язували правові задачі. Наостанок також домовили про проведення правопросвітницької лекції 15-го грудня.

OkM 2016 12 08 pravo 4