назад

В Одесі презентували екологічний проект «Думайдан – 2016: фотомиті»

dumaydan 5Учора, 08 грудня 2016 року, у у приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51) відкрилася фотовиставка «Думайдан – 2016: фотомиті», на яку було запрошено представників безоплатної правової допомоги.

Захід в Одесі фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, а також за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського та Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України».

Відвідувачі виставки, серед яких були також представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, побачили кращі фотографії харківського екологічного активіста Олега Перегона, який брав участь у захисті місцевого лісопарку від вирубки перед ЄВРО-2012; фотографії занедбаних парків Тернопільщини екологіста Олександра Степаненка, фотоісторії журналіста УГСПЛ Олега Шинкаренка, активістів Тамари Харчилави, Нінель Суслової та Олександра Чеботарьова про мирні протести на Київщині.

dumaydan 5

Відкрилося захід фотовиставкою, на якій представили роботи фотографів і журналістів, які закарбували різні моменти, пов’язані з екологічними скандалами і порушенням екологічного законодавства по всій Україні.

dumaydan 3

Одна із представлених на фото історій: весною 2016 року загострився річний конфлікт щодо озера Качине на Позняках. Забудовник ЖК “Житлоінвестбуд-УКБ” вирішив засипати озеро і побудувати там багатоповерхівку. Через декілька місяців забудовник звернувся до суду та почав вимагати від екологічних активістів та місцевих мешканців близько 200 000 гривень нібито за те, що вони перешкоджали йому засипати озеро.

dumaydan 4

Після відкриття фотовиставки там же відбувся круглий стіл. Автори проекту їздять по різних містах України та презентують свій законопроект, який повинен змінити цілий ряд законодавчих актів у сфері захисту природи. Громадські працівники та юристи можуть запропонувати свої правки і зміни. Надалі його планують передати до Верховної Ради на розгляд.

“Цей проект спрямований на створення взаємодії громадських організацій і рухів. У кожному місті є свої організації. Такий проект дає можливість їм спілкуватися, обмінюватися інформацією і діяти спільно, щоб поміняти закон держави так, щоб запам’яталися всі дірки в ньому, і не було такого варварства як зараз, наприклад захоплення зелених зон забудовниками”, – зазначив учасник громадського руху “Зелений лист” Владислав Балинський.

Працювати виставка буде до 15 грудня з 10:00 до 19:00 по буднях і до 18:00 години у вихідні дні.