назад

27394651 1610528278992785 1219461310 n

30 січня 2018 року представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Олег Кононенко спільно з омбудсменом поліції ГУ НП у Тернопільській області Валентиною Перхалюк задля висвітлення гарантованих державою прав затриманих осіб завітали до Тернопільського районного відділення поліції ГУНП в Тернопільській області де провели правоосвітнє навчання для присутніх на навчанні поліцейських.

Під час заходу поліцейським нагадали практичні моменти призначення Регіональним центром захисника для захисту інтересів осіб та озвучили чого варто уникати та на що слід зважати під час винесення постанови про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням чи під час окремої процесуальної дії (ст. 49 і ст. 53 КПК України), зокрема.

Також на навчанні висвітлювалось питання інформування Регіонального центру про адміністративне та кримінальне  затримання осіб відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1363.

Під час навчання в Тернопільському районному відділенні поліції ГУНП в Тернопільській області виникла жвава дискусія, щодо особливостей практичного застосування Порядку інформування. Працівники поліції спільно з представником Регіонального центру Олегом Кононенком та омбудсменом поліції Валентиною  Перхалюк детально обговорювали нетипові випадки затримань, які зустрічались в практиці правоохоронців. Однією із ситуацій, які обговорювались, було затримання особи на території іншої області за ухвалою суду про дозвіл на затримання з метою приводу. Працівникам карного розшуку було наголошено, що кожен Регіональний центр забезпечує безоплатною вторинною правовою допомогою виключно на відповідній адміністративно-територіальній одиниці. Тому інформувати про затримання працівниками відділення поліції особи в порядку ст. 190 КПК України необхідно Регіональний центр тієї області на території, якої відбулось затримання.

Крім того, Олег Кононенко проінформував працівників поліції, що в Україні 2018 року оголошено «Роком реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”. Проект передбачає інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних “гарячих ліній”, організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів та здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (далі – Порядок) встановлює загальні вимоги та механізм інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання за підозрою у вчиненні злочину, затримання на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, застосування адміністративного затримання чи адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до цього Порядку після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213103) (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронної пошти або через комплексну інформаційно-аналітичну систему забезпечення надання безоплатної правової допомоги (далі – система) відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – регіональний центр) з урахуванням вимог частини третьої статті 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 19 Закону України “Про Державну прикордонну службу України” такі відомості:

прізвище, ім’я, по батькові та дата народження затриманої особи (якщо вони відомі);

час та підстави для затримання особи;

точна адреса місця для конфіденційного побачення адвоката із затриманою особою;

найменування (прізвище та ініціали) суб’єкта подання інформації, його поштова адреса, номери телефону та адреса електронної пошти;

дата винесення постанови про застосування адміністративного арешту (постановлення ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), найменування суду та/або прізвище та ініціали судді, що виніс постанову (постановив ухвалу) у відповідних випадках;

прізвище, ім’я, по батькові та найменування посади особи, яка передала повідомлення, її номер телефону.