назад
30.01.18

Про роль системи БПД щодо захисту прав жертв насильства говорили на круглому столі у столиці

25.01.2018 nasilstvo 1025 січня у Києві громадська організація «Ла Страда-Україна» представила результати моніторингу обізнаності осіб, що постраждали від ґендерно зумовленого насильства про можливість отримати БПД та якість отриманих послуг.

Відповідний круглий стіл організувала громадська організація «Ла Страда-Україна». Він проходив у рамках реалізації грантового проекту «Покращення правової допомоги шляхом посилення спроможностей центрів безоплатної правової допомоги щодо захисту прав постраждалих від ґендерно зумовленого насильства» (далі – проект) за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

25.01.2018 nasilstvo 9

Захід також мав на меті обговорити роль та функції системи безоплатної правової допомоги щодо захисту прав постраждалих від ґендерно зумовленого насильства, в контексті нещодавно прийнятого Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Нагадаємо, що 7 січня цього року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», в частині віднесення осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також дітей, до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Систему БПД на заході представили начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та її заступниця Наталія Марчук, директорка Регіонального центру з надання БВПД у м. Києві Оксана Василяка, а також керівники київських місцевих центрів з надання БВПД Юрій Рудих, Леся Бурчак, Богдан Кушнір та Сергій Бреус та заступниця начальника відділу правової інформації та консультацій Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Олена Маньківська.

25.01.2018 nasilstvo 8

«Сьогодні ми говоримо про тих осіб, які постраждали від насильства у сім’ї та ґендерно зумовленого насильства, про здобутки, проблеми та виклики, з якими зіштовхуються фахівці системи БПД у зв’язку зі змінами в законодавстві», – зазначила, відкриваючи захід, президентка ГО «Ла-Страда» Катерина Левченко.

25.01.2018 nasilstvo 4

РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ 

Упродовж серпня-вересня 2017 року ГО «Ла Страда-Україна», вивчаючи питання забезпечення доступу постраждалих від ґендерно зумовленого насильства до правосуддя, провела опитування абонентів Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації з метою проаналізувати обізнаність громадян щодо можливості отримати безоплатну правову допомогу та якість отриманих послуг.

Серед опитаних 84 % складали жінки, 14 % чоловіки, 2 % людей, чию стать по голосу не вдалося ідентифікувати. Віковий розподіл опонентів становив від 30 до 50 років. Ці люди здебільшого страждали від домашнього насильства, зокрема психологічного.

50 % осіб, які зверталися на «гарячу лінію» мали спеціальний статус: ВПО, малозабезпечені, пенсіонери, ветерани війни тощо.

За результатами проведеного моніторингу було встановлено, що 80% опитаних не мали досвіду звернень до центрів з надання БВПД чи бюро правової допомоги. Серед 20 % громадян, які зверталися за допомогою, 80% схвально оцінили їх роботу, та були задоволені наданими послугами.

«Моніторинг важливий для того, щоб виявити тенденції і проблеми. І він дуже чітко показує, в якому напрямку нам далі працювати – інформувати громадян, навчати фахівців, формувати гендерну чуйність, у тому числі у фахівців системи БПД», – зауважила президентка ГО «Ла-Страда», представляючи результати моніторингу.

ВИКЛИКИ ДЛЯ СИСТЕМИ БПД

Говорячи про роль та функції системи БПД, Олена Сінчук нагадала присутнім про її становлення та розвиток, а також про те, хто має право на отримання правових послуг як первинної так і вторинної правової допомоги.

Вона наголосила, що одним із пріоритетних напрямів правопросвітницької роботи, яку проводять фахівці системи, визначено тему щодо запобігання та попередження домашнього насильства.

25.01.2018 nasilstvo 10

«У контексті прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» особи, які постраждали від насильства, набули права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Це, безумовно, сприятиме більш ефективному захисту прав жертв домашнього насильства, у тому числі, шляхом забезпечення надання їм безоплатної вторинної правової допомоги. Але, водночас, це створює перед системою БПД нові виклики», – зазначила начальниця управління.

Серед основних викликів – підвищення обізнаності таких осіб про систему БПД, зокрема про діяльність центрів. «Про це свідчать й представлені нам сьогодні результати проведеного моніторингу, – наголосила Наталія Марчук. – Тому ми, у тому числі, співпрацюючи з ГО «Ла-Страда», й надалі проводитимемо відповідну правопросвітницьку роботу, спрямовану на підвищення рівня поінформованості населення про роботу системи БПД, зокрема в частині надання правової допомоги особам, що є постраждалими від домашнього насильства».

25.01.2018 nasilstvo 3

Ще одним викликом, за її словами, є налагодження взаємодії центрів з надання БВПД з іншими органами та установами, на які покладено функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству з метою максимально ефективного забезпечення захисту прав та надання допомоги постраждалим.

Фахівці Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД розповіли про досвід співпраці з ГО «Ла-Страда», зокрема, про долучення фахівців центру до консультування на Національній «гарячій лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, а також про те, з якими викликами вже вдалося впоратися.

«Співпрацю з ГО «Ла-Страда» вдалося налагодити ще 2016 році. Фахівці системи БПД на «гарячій лінії» надавали не тільки роз’яснення жертвам насильства в сім’ї, але й розповідали про роботу системи БПД, – зауважив Сергій Бреус.Один із важливих заходів, який відбувся у 2017 році, це проведений нами тренінг для консультантів «гарячої лінії», під час якого ми роз’яснили їм, чим саме займаються центри та бюро правової допомоги».

25.01.2018 nasilstvo 1

Також він розповів, що спільно з ГО «Ла-Страда» фахівці системи БПД провели значну кількість правопросвітницьких заходів, які спрямовані були на підвищення правової спроможності громадян, насамперед це «Школа активних громадян» для молоді та студентів, яка мала на меті підвищити правову спроможність киян під час вирішення ними своїх повсякденних проблем у правовій площині.

Також, як розповів в.о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД, фахівці очолюваного ним центру не оминають увагою людей з інвалідністю. Спільно з ГО «Ла-Страда» у 2017 році працівники центру провели дві «Школи рівних можливостей» для людей з вадами слуху. Крім того, було розроблено та надруковано шрифтом Брайля інформаційний буклет на теми: «Безоплатна правова допомога у запитаннях та відповідях». Незабаром на шрифті Брайля вийде інформаційний буклет про протидію домашнього насильства.

25.01.2018 nasilstvo 11

З метою посилення спроможності центрів з надання БВПД щодо захисту прав постраждалих від домашнього та ґендерно зумовленого насильства, зокрема підвищення рівня обізнаності фахівців системи БПД про особливості надання правової допомоги таким особам, формування розуміння різноманітності видів ґендерно зумовленого насильства, навичок його ідентифікації, ознайомлення з міжнародним досвідом роботи з цією проблематикою, ГО «Ла-Страда» було проведено серію тренінгів. Зокрема, один із таких тренінгів відбувся 29-30 листопада у Києві.

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року побачила світ збірка «ПРОти НАСильства» – літературний проект соціальної дії, спрямований на висвітлення та подолання проблеми домашнього насильства. Збірка є частиною літературно-медійно-правозахисної ініціативи, що реалізується Громадським радіо за підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні». Вона складається з оповідань відомих сучасних українських авторів про різні види насильства у родині. Вона практична тим, що вкінці кожного оповідання є коментарі фахівців-психологів, юридичні поради і навіть зразки юридичних документів, зокрема, зразки заяв до поліції, які можуть бути корисними для людей, які зазнали насильства, і усіх, кому відомі факти насильства по відношенню до інших людей.

25.01.2018 nasilstvo 11

Звертаємо вашу увагу, що для адвокатів, працівників центрів та бюро правової допомоги, а також для інших зацікавлених сторін, які працюють з людьми, котрі зазнають насильства в сім’ї розроблений курс дистанційного навчання «Правова допомога потерпілим від насильства в сім’ї».

Переглянути відео круглого столу


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                 Google Google+            тTwitter