назад

Правопросвітництво на Прикарпатті: системність у роботі з громадами

Проведення різноманітних правопросвітницьких заходів є одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги. В межах моніторингу та з метою покращення проведення правоосвітніх заходів 8 липня на терени Івано-Франківщини завітав заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин.

 

Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин відвідав правопросвітницькі заходи на тему «Жінка на рину праці», який проходив на базі Богорордчанської районної філії Івано-Франківського обласного центру зайтятості, та «Сімейні правовідносини» у Долинському відділі ДРАЦС.

Зокрема, організований фахівцями Долинського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на тему «Сімейні правовідносини, врегульовані нормами сімейного права захід відбувся на базі Долинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції  (м. Івано-Франківськ) за участю працівників даної установи та запрошених гостей, які дотичні по професійній діяльності до теми заходу, а саме представники Центру надання адміністративних послуг та служби у справах дітей   Долинської ОТГ, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Долинської міської ради та адвоката системи БПД.

Зустріч відбулася у форматі відкритого діалогу, де кожен присутній  мав змогу висловити своє бачення зазначеної теми виходячи зі сторони своєї професійної діяльності.

 

Звертаючись до учасників заходу керівник Долинського бюро правової допомоги Галина Стефанишин наголосила: «Сім’я – головний осередок суспільства. Вона відіграє надзвичайну роль у його життєдіяльності. В усі часи сім’я була і залишається найважливішим соціальним інститутом суспільства. Зміни, які відбуваються в сім’ї, змінюють її роль у суспільстві, впливають на його стан і розвиток. Тому кожне суспільство зацікавлене у стійкій, духовно і морально здоровій сім’ї».

Вона також навела декілька пізнавальних кейсів, які утворились в процесі безпосередньої участі працівників бюро у представництві інтересів особи у суді, а саме щодо зниження шлюбного віку при укладенні шлюбу та визначення місця проживання дітей при розірванні шлюбу між подружжям.

У доповнення її слів заступник керівника бюро Віктор Жмуркевич розповів про те, що при вирішенні спорів щодо визначення місця проживання дітей судами України була вироблена практика, що «діти мають проживати з мамою». Однак з часом, враховуючи прецедентну практику Європейського суду, суди України все частіше приймають рішення на користь батька: «така судова практика стала наслідком застосування Декларації ООН «Про права дитини», яка є юридично обов`язковим міжнародним договором де зазначено, що  в останні десятиліття стало неактуальним положення про «розлучення дитини з матір`ю можливе лише за виняткових обставин», оскільки воно просувало стереотипний погляд матерів, який ґрунтувався на дискримінації, а відтак, його вилучили. Тому при вирішенні спорів про визначення місця проживання дитини суди застосовують «Принцип найкращих інтересів дитини».

Керівник служби у справах дітей Наталія Яремій навела приклади про те, що дійсно існують непоодинокі ситуації де доцільно залишити неповнолітніх дітей проживати разом з батьком. Керівник органу ДРАЦС Любомира Макух ознайомила присутніх про нові зміни у реєстрації народження дитини, і які нові послуги можуть отримати батьки новонароджених українців. Вона зазначила, «реєстрація народження за допомогою є-Малятко ˗ це зручно, сучасно, швидко. За допомогою є-Малятко можна замовити усі потрібні послуги для немовляти у зручний час та у зручному місці. До електронної заяви потрібно лише внести дані про маму, тата і дитину, а навпроти — послуги, які хочуть отримати, ставиться галочка».

Представник Територіального центру соціального обслуговування Ірина Набережна озвучила про те, що сімейним кодексом України також передбачено обов’язок дітей утримувати своїх непрацездатних батьків. Якщо такі ухиляються від обов’язку – батьки можуть звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів з дітей на своє утримання.

 

Керівник ЦНАПу Віра Луцька зазначила, які види послуг можуть мешканці громади отримати, звернувшись центру адміністративних послуг.

На завершення зустрічі фахівці БПД роз’яснили присутнім поняття первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, наголосили на категорії осіб, які мають право на їх отримання та залишили інформаційні буклети для ознайомлення та подальшого розповсюдження серед мешканців громади.

Єдиний контакт-центр системи БПД – 0 800 213 103

(цілодобово, безкоштовно в межах України).

Для підведення підсумків зустрічі заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин завітав до Регіонального центру,  Калуського та Івано-Франківського місцевих центрів з надання БВПД.