назад

Фахівчині Чортківскього бюро Олена Гикава та Олена Овсинська під час консультування

З травня 2020 року на базі системи безоплатної правової допомоги реалізується проєкт «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Одним із основних завдань є надання роз’яснень громадянам, що є власниками земельних ділянок, як вирішувати земельні питання та захищати свої права у разі їх порушення.

Завідувачка Козівського бюро Оксана Адамів надає роз’яснення щодо земельного законодавства

Враховуючи те, що в умовах воєнного стану земельне законодавство зазнає постійних змін пересічним громадянам важко орієнтуватися щодо питань в даній сфері. Багато мешканців найбільш віддалених сіл часто просто не знають як і куди звертатися у випадку виникнення проблем у земельній сфері та як вирішувати їх у правовому полі.

Завідувачка Лановецького бюро Віта Святинюк під час виїзного консультування

Тому задля підвищення обізнаності мешканців віддалених населених пунктів про систему БПД, посилення правової спроможності громадян та громад у сфері земельних відносин юристи системи БПД Тернопільщини активно проводять виїзні консультування та правопросвітницькі заходи у даному напрямку.

Найчастіше клієнти звертаються з питань приватизації та спадкування земельних ділянок під час воєнного стану; користування (оренди, сервітуту, емфітевзису, суперфіцію); особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану; оформлення документів на ділянку; зміни цільового призначення, сплати земельного податку для фізичних осіб та інші. Така діяльність доводить свою ефективність, адже кількість людей, які звертаються до фахівців з правовими питаннями щодо землекористування поступово зростає.

Головна юристка Підволочиського бюро Людмила Стефура надає правову консультацію в селищній раді

Так, наприклад, до Бучацького бюро правової допомоги звернувся пан Роман, який розповів, що недобросовісний орендар відмовляється повертати йому, як власнику, земельну ділянку, не дивлячись на те, що термін дії договору між ними вже закінчився. Чоловік вирішив надалі обробляти свою землю самостійно та з дотриманням усіх правових норм повідомив орендаря про своє рішення, але результат виявився марним. За дорученням Чортківського місцевого центру з надання БВПД, адвокатка Мар’яна Суп взялася допомогти чоловікові відновити порушені права, а саме повернути його земельну ділянку, яка перебувала в оренді. Суд став на сторону власника земельної ділянки та задовольнив позовну заяву.

Завідувачка Гусятинського бюро Наталія Янцевич надає правову допомогу жителям громади

Ще один випадок з недобросовісним орендарем, який перестав сплачувати власниці земельної ділянки кошти згідно умов договору оренди, змусив жінку звернутись до Тернопільського бюро з надання БВПД. За словами пані Ганни, спочатку орендар добросовісно обробляв земельні ділянки та справно платив за їх оренду, однак потім кошти перестали приходити на рахунок і попри всі намагання жінки вирішити ситуацію в правовому полі, її прохання виявилися марними та безрезультатними. Призначена Тернопільським місцевим центром з надання БВПД адвокатка Людмила Скиба склала позовну заяву і відстояла інтереси клієнтки в суді.

Головна юристка Бучацького бюро Тетяна Горбатюк консультує відвідувачів

Не обійшлося без звернення до суду також у випадку із паном Сергієм, якого звернутися до Зборівського бюро правової допомоги змусив вчинок рідної сестри. За словами чоловіка, вона одноособово отримала у спадок земельну ділянку після смерті їхньої матері без відома брата і такими діями порушила його право на спадок. Кременецький місцевий центр з надання БВПД призначив адвокатку Ірину Жеребецьку, яка допомогла клієнту відновити порушені права.