назад

Про права військовослужбовців говорили на Чернігівщині

Військові – це герої нашого сьогодення. Вони  захищають не лише людей, а й державу, яка в свою чергу, гарантує правову допомогу своїм захисникам.

Саме тому директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко спільно із директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою 1 березня зустрілися з військовослужбовцями Чернігівської області відповідно до підписаного Меморандуму про співпрацю з Департаментом юридичного забезпечення Міністерства оборони України та затвердженого спільного  плану заходів спрямованого на забезпечення захисту основних прав, свобод та законних інтересів військовослужбовців Збройних Сил України.

Що таке безоплатна вторинна правова допомога, де і як її отримати, як працює система БПД в умовах воєнного стану, розповіла Ірина Протченко. Зауважимо, що всі військовослужбовці можуть безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Також, відповідно до п. 9 частини першою статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Ірина Протченко наголосила, що отримати статус УБД можливо: за зверненням командира частини, який подає документи на підлеглих військовослужбовців;за особистим зверненням військовослужбовця;за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

В обов’язковому порядку також слід подати документи (копії): витяги з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);

витяги з вахтових журналів;

копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Додатково можуть надаватися й інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання бойових (службових) завдань.

Під час заходу обговорили питання про підстави для звільнення з військової служби військовослужбовця, які визначені за статтею 26 Закону, у тому числі під час дії воєнного стану в Україні, а саме:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

г) перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

У зв’язку із дією на території України воєнного стану військовослужбовці стикнулися із тим, що отримати відпустку вони мали змогу лише за сімейних обставин та з інших поважних причин. Проте, 23 грудня 2022 року набрав чинності Закон «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовцям було надано право на відпустку під час дії воєнного стану. Володимир Бобруйко наголосив що, згідно з законом , під час дії воєнного стану військовослужбовцям може надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Для оформлення відпустки: військовослужбовець повинен подати рапорт безпосередньо командиру, командир передає рапорт до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини, командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки.

Алла Лепеха, в свою чергу розповіла про повноваження, організацію діяльності, роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у захисті прав людини, навела конкретні приклади щодо поновлення порушених прав військовослужбовців, в т.ч. і поновлення порушених прав заявників на належний розгляд командуванням військових частин поданих ними рапортів.

По завершенню зустрічі  на прикладах, були наведенні найпоширеніші питання, з якими звертаються військовослужбовці до центрів за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги. Серед них можна виділити питання порядку проведення ротації військовослужбовців, порядку надання різного виду відпусток, сплати аліментів, порядку отримання земельних ділянок, звільнення з військової служби в умовах воєнного стану.

Нагадуємо, що отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультацію або роз’яснення з правових питань) можна за безкоштовним номером 0 800 213 103, або написати на вибір: в телеграм-чат, вайбер-чат, через кабінет клієнта чи за стосунок БПД.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua