назад

Правопросвітницька бесіда про права людини

ptu 2   У вівторок, 11 грудня, в рамках Всеукраїнського тижня права об’єднана команда Закарпатської юстиції, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та філії Державної установи «Центр пробації» в Закарпатській області провела правопросвітницьку бесіду «Про реалізацію та захист прав людини» для учнів Державного навчального закладу «Ужгородський центр професійно-технічної освіти». 

    Метою бесіди було поглиблення та розширення знань учнів про права людини, ознайомлення з міжнародно-правовими стандартами прав людини, сприяння вихованню правомірної поведінки.
    Представник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук розповіла учням про історію прийняття Загальної декларації прав людини, яка була проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.
   Свою розповідь фахівець супроводжувала відео, з якого учні дізналися, що Декларація стала результатом безпосереднього досвіду Другої Світової Війни і представляє перше глобальне вираження невід’ємних прав, які мають усі люди.

ptu 3
   Учні дізналися, що у грудні цього року світова громадськість та українці відзначають 70 років з дня проголошення Загальної декларації прав людини. Також присутні переглянули відеоролик, підготовлений Благодійним Фондом “Центр громадських ініціатив” до 70-ти річчя проголошення Загальної Декларації прав людини, у якому основні права та свободи людини звучать на різних мовах, що побутують на Закарпатті.  Зацікавленість аудиторії викликали і відео, в яких відомі українці зачитують статті із Загальної декларації прав людини, зокрема, музиканти Святослав Вакарчук та Гайтана, переможниця Євробачення 2016 Джамала, переможець шоу «Маленькі гіганти» Євген Лебедин, телеведучі Марія Єфросиніна та Алла Мазур.

ptu1
   Про «Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх» учнів поінформував начальник філії Державної установи «Центр пробації» в Закарпатській області Віталій Мураль.  Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко розповіла про право кожного на первинну правову допомогу та законодавчо визначених категорій громадян на отримання вторинної правової допомоги. Фахівець також поінформувала, куди їм звертатися за допомогою у випадку порушення їхніх прав та надала інформаційні буклети “Правові орієнтири дитини”.
    Сподіваємося, що проведений урок виявився корисним для учнів, оскільки розширив їх знання про права людини та громадянина, а поінформований – значить озброєний!