назад
31.10.18

Правопросвітницька діяльність фахівців системи БПД високо оцінена освітянами

126 жовтня 2018 року фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області взяли участь у роботі тематичного засідання заступників директорів з виховної роботи загальноосвітніх шкіл обласного центру.

Захід відкрила начальник відділу з питань виховної роботи управління освіти Херсонської міської ради Валентина Поздняк, яка ознайомила колег з порядком денним, де окремим блоком стояли питання правового виховання, зокрема з протидії домашньому насильству та булінгу.

2Для педагогів, які займаються виховною роботою, зустріч з правниками, їх дослідження та напрацювання, якими вони із задоволенням поділилися з присутніми, якраз була на часі. Адже випадки цькування серед підлітків завжди були частиною взаємовідносин школярів, однак останнім часом це ганебне явище стає більш помітним, бо набуває популярності насильницька модель поведінки в суспільстві. За даними, які оприлюднив Український інститут дослідження екстремізму, із проявами булінгу в нашій країні стикаються 8 із 10 дітей.

3Начальник відділу ювенальної превенції обласного главку поліції Ярослав Шанько проаналізував причини та особливості правопорушень серед неповнолітніх, назвав статистику по місту за 9 місяців поточного року та закликав освітян не замовчувати конфліктні ситуації в школах, а негайно повідомляти про це поліцію, зазначивши, що в Херсоні працює 9 ювенальних інспекторів, які закріплені за кожною школою міста і готові до співпраці.

4Злободенну тему підліткової агресії продовжила начальник відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, яка в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розробила дві презентації «Шкільний булінг» – для молодшої і старшої школи.

«Як відомо, Україна входить у десятку країн Європи за рівнем поширення булінгу серед підлітків. Зважаючи на це, Міністерство юстиції України розпочало правопросвітницьку роботу в межах кампанії «Стопбулінг», до якої активно долучились й фахівці системи БПД Херсонської області», – відзначила Олена Вікторівна.

5

Доповідач нагадала, що булінг (від англ. bully – залякувати, цькувати, задирати) – це прояв агресії з подальшим залякуванням особистості та повним підпорядкуванням собі і своїм інтересам. Така поведінка дає можливість булеру (агресору) самоствердитися за рахунок жертви та підвищити свій авторитет, але насправді приховує слабкість булера.

Учасники заходу обговорили ряд важливих питань, зокрема, види та причини булінгу, серед яких заздрість, помста, неприязнь, самоствердження, прагнення відновити «справедливість» тощо.

6Окрім того, спікер зупинилась на чинниках, що призводять до агресії. Це культ насильства в суспільстві, негативний вплив ЗМІ, низький рівень культури і виховання, гіперопіка, байдужість з боку батьків, комп´ютерні ігри з елементами жорстокості, приниження тощо. Питання відповідальності за вчинення насильства також не оминуло уваги спікера.

Освітяни отримали багато корисної інформації, у тому числі про функціонування Національної дитячої гарячої лінії: 0 800 500 225 (зі стаціонарних телефонів), 116-111 (з мобільних), на яку можуть телефонувати учні або їх батьки в разі потреби, а також єдиного контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103 (усі дзвінки безкоштовні в межах України та приймаються цілодобово).

Підводячи підсумки роботи, Валентина Миколаївна запевнила, що в усіх навчальних закладах міста з метою запобігання насильству в учнівському середовищі будуть розміщені плакати і буклети системи БПД та проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а серед класних керівників розповсюджена презентація Олени Іпатенко «Шкільний булінг»:

7

Необхідно додати, що презентація нашої колеги була високо оцінена педагогами, про що свідчать чисельні запрошення провести в їх школах найближчим часом виховні години для учнів.