назад

Правопросвітницька зустріч на тему безоплатної правової допомоги та особливості нового закону проти домашнього насильства

27583306 1611120772266838 647303592 n

За останні кілька років в Україні потроїлася кількість зафіксованих випадків домашнього насильства. Ця прикра статистика, а також прийнятий у зв’язку з цим закон проти домашнього насильства і змусили зібрати за спільною зустріччю представників населення Тернополя. Відтак, 26 січня у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся правопросвітницький захід для тернополян «Як і де у Тернополі отримати безоплатну правову допомогу». Серед запрошених – представники громадської організації, на захід також прибули заохочені темою та зацікавлені в отриманні безоплатної правової допомоги місцеві мешканці.

Захід розпочався з вітального слова та виступу Ірини Хондогій, директорки Регіонального центру, яка представила присутнім загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!”, ознайомила учасників заходу з видами безоплатної правової допомоги: первинною та вторинною; пільговими категоріями населення, які мають право на таку допомогу згідно зі ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», розповіла про діяльність Регіонального та місцевого центрів на території Тернопільщини.

Оксана Кузьменко, співзасновниця ГО “Гроно ініціатив” (Cluster of the initiatives), розповіла про громадську організацію, її мету та цілі, а також ознайомила присутніх із проектом Клуб Жіночої Самооборони (Тернопіль).

27400002 1611123488933233 809078190 n

«Метою діяльності нашої організації є: захист прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів членів організації; просування ідей і засад розвитку демократичного громадянського суспільства в Україні та в Тернопільській області зокрема, сприяння розширенню прав і можливостей українських жінок у різних сферах суспільного житті і підтримка у становленні гендерно-чуйної культури громадян. – повідомила Оксана Кузьменко. – Клуб Жіночої Самооборони як окремий проект нашої ГО, – продовжила вона, – спільнота активних громадян і громадянок, яка вважає, що жіноча самооборона – це один із шляхів подолання гендерної нерівності, дискримінації, а також фізичного, психологічного і сексуального насильства. Місія: навчити дівчат і жінок методам і прийомам самооборони з метою підвищення рівня особистої безпеки, здійснення протидії фізичному насильству, розширення можливостей жінок у захисті своїх прав і збереженні фізичного та емоційного здоров’я. Жіноча самооборона – це не лише засіб миттєвого захисту від фізичного насильства, але й позитивний спосіб мислення і стиль життя, який сприяє подоланню гендерної дискримінації і розширює можливості дівчат і жінок у їх протистоянні із фізичними, сексуальними і психологічними злочинами».

Софія Пасічник, комунікатор Регіонального центру, донесла до відома учасників особливості нового Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який 07.01.2018 р. набрав чинність.

«Основна перевага прийнятого віднедавна Закону – його дія спрямована на подолання гендерної нерівності, адже від насильства страждають як жінки, так і чоловіки. У законі з’явилися нові терміни, зокрема, кривдник, яким може бути й дитина, котра вчинила домашнє насильство у будь-якій формі. Серед новацій – створення у подальшому Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства. У боротьбі проти домашньої тиранії посилюється роль органів місцевої влади, служби у справах дітей та, звісно ж, органу Нацполіції. Введено новий розділ у Кримінальному кодексі України, який стосується обмежувальних заходів для кривдника; збільшилася міра та види покарання, а сам факт насилля може відтепер фіксуватися незалежно від спільного проживання, чи являється пара подружжям та безвідносно до того ким доводиться жертві особа-кривдник». – проінформувала Софія Пасічник.

«У зв’язку із прийняттям цього закону особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі тепер матимуть право на безоплатне представництво їх інтересів у судах, державних органах, органах місцевого самоврядування. Потерпілих від насильства захищатимуть працівники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги». – додав фахівець Регіонального центру Володимир Карий.

Володимир Карий також повідомив, що у 2018 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме:

З 1 січня – 1700 грн.

З 1 липня – 1777 грн.

З 1 грудня – 1853 грн.

Після інформативної частини Софія Пасічник та Володимир Карий відповіли на численні запитання учасників на правову тематику.

Присутні висловили позитивні враження від проведеного заходу, наголосивши на потребі та доцільності проводити подібні зустрічі, оскільки правова обізнаність громадян – запорука запобігання правопорушень та своєчасного убезпечення від необхідності звертатися до суду.

Довідково: в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.