назад

Правопросвітницькі заходи Черкаського місцевого центру в рамках Всеукраїнського тижня права

ЧНУ 110 грудня 2018 року в рамках Всеукраїнського тижня права з метою поглиблення та розширення знань студентів про права людини, сприяння вихованню правомірної поведінки та поваги до законів, прав та обов’язків інших на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького фахівцями Черкаського місцевого центру з надання БВПД спільно із сертифікованими експертами, учасниками програми «Адвокат майбутнього» проведено право просвітницький захід для студентів ІІІ -ІV курсів на тему «Захист прав людини. Європейський суд з прав людини». 

Присутніх ознайомлено із Загальною декларацією прав людини, яка визначила основні міжнародно-правові стандарти прав людини. Наведено приклади дотримання та порушення прав людини в повсякденному житті, уміння виходити з конфліктних ситуацій, застереження від вчинення правопорушень.

Цього ж дня на базі Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 18 імені В’ячеслава Чорновола Черкаської міської ради проведено Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини 10 грудня 1948 року.

18 школа

У ході заходу учнів 9 класу було ознайомлено із загальними положеннями Конвенції ООН про права дитини; проінформовано про порядок оформлення та отримання паспорта громадянина України по досягненню 14-річного віку; роз’яснено основні аспекти реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, а також, проінформовано про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх.

На завершення зустрічі працівниками центру проведено правову інтерактивну гру. У грі взяли участь три команди, кожна з яких мала свою назву та капітана. У ході гри, командам почергово надавалися завдання за наступними категоріями: «Правовий кросворд», «Ребуси», «Відшукай слова» тощо.

11 грудня 2018 року в рамках проведення Всеукраїнського тижня права спеціалістами Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено інформаційно-правовий лекторій для засуджених, які перебувають на обліку в Черкаському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області на тему «Реалізація прав людини в Україні».

СІЗО 1

Під час лекції присутнім повідомлено, що Законодавство України гарантує всім рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав на підставах та в порядку, встановлених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Наголошено на тому, що в жодному разі не можуть бути обмежені такі права:

– право на життя і право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань;

– право кожного на повагу до його гідності і право не бути підданим катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню;

– право не бути підданим без власної згоди медичним, науковим чи іншим дослідам;

– право на свободу та особисту недоторканність;

– право не бути заарештованим або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом, тощо.

12 грудня 2018 року задля належного забезпечення права засуджених та ув’язнених на безоплатну правову допомогу директором Черкаського місцевого центру з надання БВПД, проведено лекцію-бесіду із засудженими на тему «Обізнаність у праві на захист». Присутнім роз’яснено різницю між «первинною» та «вторинною» правовою допомогою, порядок звернення за отриманням адвоката за рахунок держави, звернення представником на підставі довіреності для захисту прав та інтересів осіб, які відбувають покарання, задля покращення їх обізнаності у сфері отримання безоплатної правової допомоги. Крім цього здійснено особистий прийом засуджених до позбавлення волі та ознайомлено із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»