назад

Правопросвітницькі заходи для учнівської молоді у рамках Всеукраїнського тижня права

05122016vidkrutuiyrokGlobino2

5 грудня 2016 року у рамках проведення Всеукраїнського тижня права, головним  спеціалістом  відділу «Глобинське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД  Оленою Коверзай, було проведено відкритий урок на тему: «Права людини» для учнів Шепелівської ЗОШ I – II ступенів.

Олена Коверзай ознайомила учнів з нормами Конституції України, які регламентують права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Також школярі з цікавістю слухали про історичні передумови прийняття Загальної декларації прав людини та її значення для  розвитку суспільства після Другої світової війни, Декларацією прав дитини, Конвенцією про права дитини. Учні активно висловлювали свої власні думки та брали участь у дискусії.

Насамкінець, усі школярі отримали інформаційні буклети з ілюстраціями основних прав та обов’язків  дитини.

05 грудня 2016 року в.о. начальник відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» Аліна Литовченко взято участь  у семінарі  Козельщинської централізованої бібліотечної системи  на тему: «Захист прав дитини». Захід проводився для учнів 6 класу Козельщинського навчально-виховного комплексу.05122016seminarZaxustpravdutunu4

Школярі були ознайомлені з основними правами дитини в Україні, з деякими положеннями нормативно-правових актів, які регулюють ці відносини, зокрема, Декларацією прав дитини (1959 р.), Конвенцією про права дитини (1989 р.), Цивільним кодексом України, Сімейним кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства», Законом України «Про освіту».

Особливо цікаво дітям було дізнатися про права учнів: право обирати профіль навчання, індивідуальні програми, позакласні заняття; вносити пропозиції з питань організації та умов навчально-виховного процесу, відпочинку, побуту учнів; користуватися навчальною, виробничою, культурною, спортивною, побутовою, оздоровчою базою навчального закладу; на захист від будь-яких форм фізичного та психічного насильства; на участь у юнацьких та молодіжних організаціях; брати участь у науково-дослідній, конструкторській, експериментальній чи інших видах науково-практичної діяльності: конференціях, олімпіадах, конкурсах, виставах; особисто або через своїх представників брати участь у громадському самоврядуванні навчального закладу тощо.05122016seminarZaxustpravdutunu5

Після закінчення семінару з учнями була проведена вікторина для засвоєння отриманих знань.

Даний захід дозволив учням отримати інформацію про основні права  дітей, що дозволить посилити рівень їх правової захищеності.