назад

Правопросвітницькі заходи Канівського бюро правової допомоги

22 березня 2019 року заступник начальника відділу «Канівське бюро правової допомоги» Олена Васильченко, спільно з головним спеціалістом Канівського міськрайонного відділу ДРАЦС Альоною Рахімовою в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» провели для працівників Канівської міської бібліотеки імені Тараса Шевченка лекцію на тему: “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків”.

Присутніх було ознайомлено з деякими нормами Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005 № 2866-IV, який встановлює, що державна політика щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків спрямована на утвердження ґендерної рівності, недопущення дискримінації за ознакою статі, запобігання та протидію насильству за ознакою статі, забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень, забезпечення рівних можливостей жінкам і чоловікам щодо поєднання професійних та сімейних обов’язків, підтримку сім’ї, формування відповідального материнства і батьківства.

Держава забезпечує жінкам і чоловікам рівні права та можливості у працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації, здійсненні підприємницької діяльності. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації рівною мірою враховують інтереси жінок і чоловіків під час здійснення заходів щодо їх соціального захисту. Держава також забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків у здобутті освіти.

Під час семінару, в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ», присутнім роз’яснено порядок здійснення та захисту виборчих прав, зокрема: як перевірити наявність себе у списку виборців та що робити у разі невнесення громадянина у списки виборців, про принцип таємного голосування та куди звертатись у випадку порушення виборчих прав.
Після закінчення семінару в приміщенні бібліотеки була організована робота дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги через Skype-зв’язок, зокрема, з використанням можливостей системи “Бібліоміст”. Завдяки Skype-зв’язку було проконсультовано дві особи щодо порядку розірвання шлюбу, якщо є неповнолітні діти та зняття особи з місця реєстрації.

Цього ж дня в приміщенні Канівського бюро правової допомоги заступником начальника Оленою Васильченко та головним спеціалістом Канівського бюро правової допомоги Іриною Тананою за участі старшого інспектора майора внутрішньої служби Канівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області Хоменка О.М., проведено круглий стіл на тему: «Система кримінального правосуддя щодо насильства в сім’ї».

В ході зустрічі, фахівці органів пробації та безоплатної правової допомоги обговорили Закон “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”.

Зокрема, Олена Васильченко зазначила, що Законом доповнюється Кримінальний кодекс новою статтею 126-1 “Домашнє насильство”, яка передбачає, що домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких до них відносинах, що не спричинило тяжких наслідків, караються громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

В свою чергу фахівець бюро Ірина Танана нагадала, що у січні 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Із внесеними законодавчими змінами право на всі види безоплатної правової допомоги отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», особою, яка постраждала від домашнього насильства є будь-яка особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі.

Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на безоплатну правову допомогу. Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

По закінченню, заходу учасники обговорили шляхи підвищення ефективності реагування на домашнє насильство у світлі нового законодавства в цій галузі, зокрема, подолання практичних перешкод у застосуванні Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», що набули чинності у 2018 році. А також, узгодили форми співробітництва та координації в застосуванні зазначених законів, що сприятиме ефективній взаємодії у майбутньому.