назад

Молодь не лайкає. Молодь голосує!

480-1Вибори Президента України-2019, призначені на 31 березня, дадуть можливість уперше скористатися правом голосу тисячам юних українців, велика частина яких – внутрішньо переміщені особи. Дізнатись, як реалізувати своє право голосу або як тимчасово змінити місце голосування, про відповідальність за підкуп виборців, а наприкінці заходу пограти в інтерактивну гру «Молодь не лайкає. Молодь голосує» мали змогу 20 і 27 березня 2019 року студенти Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича та Буковинського університету.

Вибори Президента України проводяться за єдиним загальнодержавним одномандатним виборчим округом, до якого входить вся територія України. Для проведення виборів Президента України виконавчими комітетами сільських, селищних, міських (міст, де немає районних рад), районних у містах рад або органами, що відповідно до закону здійснюють їх функції, складаються списки виборців по кожній виборчій дільниці. Голосування проводиться у день виборів або в день повторного голосування з 8 до 20 години. У разі, якщо всі кандидати на посаду Президента України до дня виборів зняли свої кандидатури, ЦВК не пізніше як на двадцятий день після встановлення результатів виборів вносить до Верховної Ради України подання про призначення повторних виборів.

480-2

«Виборці мають відповідально підійти до реалізації волевиявлення: у день голосування виборець не повинен нікому звітувати про своє волевиявлення. Більше того, такі дії можуть мати ознаки кримінального злочину. Виборець може нести покарання за розголошення результатів свого волевиявлення. Він не має права фотографувати свій виборчий бюлетень, не має права демонструвати його під час голосування, тому що в такий спосіб виборець порушує таємницю голосування. Зважаючи на це – жодних селфі з бюлетенями в кабінках для голосування!» – наголосив директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Виборець, який продемонстрував своє волевиявлення, відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України, може бути притягнутий до відповідальності у вигляді обмеження волі на строк до 3-х років. Посадова особа, яка є суб’єктом виборчого процесу, може бути притягнута до відповідальності за порушення таємниці голосування та отримати покарання у вигляді позбавлення волі до 3-х років. Публічне порушення таємниці голосування, наприклад публікація свого волевиявлення в соціальних мережах, також може вважатися агітацією, офіційно забороненою в день виборів (проте у приватному спілкуванні виборець має право повідомити про кандидата, якому віддав голос!).

480-3

«Ти повідомляєш поліцію, якщо бачиш, як крадуть авто. Чому ж не робиш цього, коли бачиш, як хтось продає свій голос? Продаються лише десятки тисяч людей, але від їхніх дій потім страждають мільйони громадян. Бачиш підкуп виборців – телефонуй 102!» – таку пораду студентам дав громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі «ОПОРА» у Чернівецькій області Василь Купіна.

Наприкінці заходу зі студентами провели інтерактивну гру «Молодь не лайкає. Молодь голосує», за результатами якої присутні продемонстрували готовність до майбутніх виборів.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).