назад

Правопросвітницькі заходи у селищній Воронізькій громаді

У смт Вороніж Шосткинського району 26 жовтня 2016 року працівники Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснили комплекс заходів, які сприятимуть підвищенню правової грамотності населення та розширенню доступу жителів громади до безоплатної правової допомоги.

На початку робочого візиту до смт Вороніж інтегратори місцевого центру Ольга Правосуд та Юлія Зацаринна відвідали Воронізький селищний центр соціального обслуговування громадян, де провели робочу зустріч з директором установи Віталіною Синегуб. Під час бесіди керівник установи зазначила, що значна кількість підопічних потребують не тільки отримання соціальних послуг, але і якісної правової допомоги, та висловила сподівання щодо подальшої плідної співпраці у напрямку забезпечення роботи мобільного пункту на базі центру та проведенні тематичних лекцій.

У ході візиту до селищного центру Ольга Правосуд провела для соціальних робітників та відвідувачів тематичну зустріч «Знай свої права та вмій їх захистити». Працівник також розповіла про діяльність місцевого центру та поінформувала про запровадження практики роботи мобільних пунктів консультування, в рамках яких громадяни можуть отримати консультації та роз’яснення правового характеру.

На базі селищного центру соціального обслуговування Юлія Зацаринна провела прийом громадян, під час якого надала консультації та роз’яснення 5 особам з питань оформлення права власності на будинок, переоформлення земельного паю, порядку укладання заповіту, договору дарування, стягнення заборгованості по заробітній платі.

Під час прийому звернулася жінка з питанням щодо переоформлення земельного паю на свого рідного сина, оскільки вона літнього віку і земельним паєм не користується.

«Земельний пай – це право особи отримати земельну ділянку певного розміру із земель, що раніше належали колишньому сільгосппідприємству. Земельні паї можна успадковувати в порядку закону та заповіту , а також можна прийняти земельний пай за договором дарування. Після смерті власника земельного паю, він переходить до спадкоємців померлого. Документом, який підтвердить Ваше право на земельний пай, буде Свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріальною конторою, в якому буде вказано дане майнове право», – зазначила фахівець центру Юлія Зацаринна.

Щоб забезпечити доступ населення смт Вороніж до безоплатної правової допомоги,начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Ольга Правосуд у цей же день виступила на сесії Воронізької селищної ради та подала на розгляд місцевим депутатам проект Програми надання безоплатної правової допомоги населенню смт Вороніж на 2017-2018 роки. Під час виступу працівниця центру окреслила основні   завдання Програми та наголосила, що прийняття та фінансування Програми допоможе мешканцям селища отримати правову підтримку, розширити доступ до безоплатної правової допомоги соціально вразливих верств населення та підвищить рівень довіри до органів місцевого самоврядування.

 

Цього ж дня Ольга Правосуд та Юлія Зацаринна провели «вуличне інформування» для мешканців селища Вороніж. Перехожі мали змогу не лише отримати брошури з інформацією про послуги та місцезнаходження Шосткинського місцевого центру з надання БВПД, а й поставити запитання.