назад

Правопросвітницькі заходи в рамках Всесвітнього дня дитини

Золотоніський МЦ  заходи в ЗОШ520 листопада 2018 року фахівцями Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для учнів Зорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Золотоніського району проведено інформаційну кампанію серед школярів про права, обов’язки дитини, механізми захисту порушених прав та як протидію булінгу.

З метою формування у дітей та підлітків правової свідомості учнів ознайомлено з історією заснування Всесвітнього дня дитини та з основними положеннями Конвенції ООН про права дитини.

Повідомлено, що основна ідея Конвенції полягає в найкращому забезпеченні інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які повинні забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства. Головний принцип, який проголошує Конвенція, – визнання дитини повноцінною і повноправною особистістю.

Більш детально про права дитини, які закріпленні в Конвенції та Декларації прав дитини говорили з учнями 1-5 класів. В ігровій формі школярі називали основні права дитини, гарантовані міжнародними правовими документами та національним законодавством, зорема: кожна дитина має право на любов і турботу; усі діти мають право на повноцінне харчування; усі діти мають право на відпочинок і дозвілля; усі діти мають право на отримання освіти; усі діти мають право на отримання інформації; жодна дитина не повинна бути жертвою насильства та інші.

Золотоніський МЦ  заходи в ЗОШ6

У рамках заходу школярів поінформовано і обов’язки та правила поведінки в навчальному закладі, яких повинні дотримуватися школярі, зокрема: вчитися в школі; не пропускати уроки; не запізнюватися на заняття; систематично готуватися до уроків; бути ввічливим у спілкуванні з вчителем, з повагою ставитися до батьків, турбуватися про молодших тощо.

Учнів середньої та старшої школи ознайомлено з переліком прав, якими вони можуть користуватися в 14, 15 та 16 років. Особливу увагу підлітків зосереджено на праві безоплатно отримати усі види правових послуг у місцевому центрі. Зокрема, діти можуть отримати правову консультацію чи роз’яснення, а за потреби – безоплатного адвоката чи юриста для представлення їхніх інтересів у суді.      

Крім того, для учнів 6-11 класів проведено профілактичну годину на тему «Булінг у школі: як розпізнати та що робити?». У ході заходу школярів ознайомлено з поняттям «булінг», його видами, зосереджено увагу на алгоритмі дій реагування на випадки насильства в школі та надано поради, як протидіяти булінгу.

Цього дня правопросвітницькими заходами в навчальному закладі було охоплено 145 учнів з 1-го по 11 клас. Кожен учасник отримав інформаційні буклети системи БПД та проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!»: «Твої права – твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини», «Зупинимо булінг разом».  

Золотоніський МЦ  заходи в ЗОШ4

Довідково: у всьому світі щороку 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Це свято, започатковане у 1954 році рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних націй. Саме ООН звернула увагу світової спільноти на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення умов для повноцінного розвитку. 20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини.