назад

Правопросвітницькі заходи в рамках Всеукраїнського тижня права

1 Centr zahodyВ рамках Всеукраїнського тижня права фахівці Першого та Другого львівських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели низку правопросвітницьких заходів.

Зокрема, працівники Першого львівського місцевого центру відвідали школи м. Львова та області, провели уроки на правову тематику, ознайомили діток з їхніми правами та нагадали про їхні обов’язки.

Так, 4 грудня правопросвітницький захід відбувся для учнів Перемишлянської середньої загальноосвітньої школи-гімназії та Яворівської гімназії, а 5 грудня – учні Креативної міжнародної дитячої школи м. Львова мали змогу після уроків дружньо поспілкуватись з працівником центру на тему “Поведінка дитини в надзвичайній ситуації”.

1 Сentr zahody3

5 грудня працівники Перемишлянського бюро та директор Першого львівського місцевого центру Юлія Грушицька провели флешмоб із залученням мешканців міста та державних органів влади, установ та організацій: Перемишлянський РВ ДВС ГТУЮ, Перемишлянська РДА, Служба у справах дітей РДА, ЦНАП Перемишлянської РДА, Перемишлянська ДНК, Перемишлянська група Золочівського МБТІ, районний центр соціальних служб, Перемишлянська районна рада, відділ Держгеокадастру Перемишлянського району, Перемишлянська міська рада, Перемишлянський РЦЗ, Перемишлянський районний суд, Золочівське об’єднане управління ПФУ, Перемишлянське управління соціального захисту населення.

1 Centr zahody2

Водночас, учасників флешмобу було ознайомлено з проектом Міністерства Юстиції “Я МАЮ ПРАВО!” та розповсюджено тематичні буклети.

4 грудня начальник Городоцького бюро правової допомоги Наталя Гапка спільно з працівниками Городоцького районного сектору уповноваженого органу пробації та Городоцьким районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели зустріч із клієнтами пробації на якій обговорили проблему домашнього та ґендерного насильства, яка залишається актуальною для українського суспільства і сьогодні.

Начальник Городоцького РС підполковник внутрішньої служби Л. Стасів зазначила, що насильство буває фізичним, сексуальним, психологічним (шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування) чи економічним умисне позбавлення житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я. Згідно з чинним законодавством, психологічне насильство в сім’ї проявляється в образах із використанням лайливих слів та криків, які принижують честь і гідність члена сім’ї, образливих жестах із метою приниження члена сім’ї або тримання його в атмосфері страху.

2 Centr zahody

Психологічне насильство проявляється також у брутальному ставленні до родичів чи друзів члена сім’ї; шкоди, що її спричинено домашнім тваринам; у знищенні, пошкодженні, псуванні або приховуванні особистих речей, предметів, прикрас тощо.

У свою чергу начальник бюро правової допомоги Наталя Гапка наголосила, що завжди можна звернутися до Городоцького бюро правової допомоги, де нададуть кваліфіковану, безоплатну юридичну консультацію, крім цього потрібно знати номери телефонів поліції та соціальних служб, варто, щоб ці номери також знали ваші діти та родичі. Якщо виникне потреба, не вагаючись телефонуйте до відділу поліції або на номер 02 і вимагайте термінового втручання. По приїзді працівників поліції детально опишіть їм усе, що сталося, покажіть ваші тілесні ушкодження, а також домашні речі, які побив чи поламав кривдник.

На завершення зустрічі запрошені вручили присутнім буклети з інформацією, що стосується проблеми насильства в сім’ї, а також адресами та контактними номерами телефонів, куди можна звернутися у разі виникнення тих чи інших правових питань.

5 грудня з нагоди проведення Всеукраїнського тижня права та реалізовуючи проект «Я МАЮ ПРАВО» представники Другого львівського місцевого центру для студентів спеціальності «Соціальна робота» Львівського державного університету безпеки життєдіяльності провели інформаційно-консультаційну сесію «Твої права – твій захист».

Директор центру Уляна Стефак та фахівець Мирослава Нікітіна-Базилевич зосередили увагу на наданні безоплатної правової допомоги як соціального проекту Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їхніх прав, а також зупинилися на практичних аспектах діяльності таких центрів.

2 Centr zahody3

Також обговорено рамки подальшої співпраці кафедри гуманітарних дисциплін та соціальної роботи Університету з Другим львівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо проведення циклу інформаційно-методичних семінарів стосовно надання соціально-правового захисту клієнтам соціальних служб, зокрема стосовно питань захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання насильству в сім’ї та торгівлі людьми, надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам. Подальша співпраця буде спрямована на формування у студентів професійної компетентності, практичних навичок у сфері соціальної роботи, наближення освітнього процесу до майбутньої професійної діяльності.

Цього дня фахівцем Центру Мирославою Нікітіною-Базилевич проведено урок – бесіду на тему: «Твої права-твій захист» з переглядом документального фільму «Життя-це вибір» для учнів 8-9-их класів середньої санаторної школи-інтернату №1 м. Львова.

Після жвавої дискусії та обговорення Конвенції ООН про права дитини з учнями відбулася зустріч з представниками педагогічного та медичного колективу школи-інтернату.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у

Першому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71; тел.: (032) 237-08-09; lviv1.lviv@legalaid.lviv.ua;

Другому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Львів, вул. Винниченка, 30; тел. (032) 255-65-71, (032)255-36-65, (097)7117991; lviv2.lviv@legalaid.lviv.ua

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).