назад

Про пенсію за вислугу років: правопросвітницька робота фахівців Тернопільського місцевого центру у міській лікарні

24740710 1559684290743820 1466329575 n

З нагоди проведення Всеукраїнського тижня права працівники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели зустріч із трудовим колективом комунального некомерційного підприємства “Міська комунальна лікарня №3” Тернопільської міської ради.

1 грудня директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв проінформував медичних працівників про діяльність місцевого центру, довів до відома  основні  статті Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, ознайомив з категоріями осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та порядком її отримання.

24824589 1559684230743826 1187066518 n

Представники медперсоналу цікавилися питанням пенсійного забезпечення, на що директор центру повідомив, що відповідно до пункту “е” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу років медичним працівникам призначаються незалежно від віку. Основною умовою для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи, напрацьованого в закладах і на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років.

Перелік таких посад і закладів затверджений постановою Кабінету Міністрів України “Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років” від 4 листопада 1993 року № 909 (зі змінами).

Зокрема, відповідно до Переліку право на пенсію за вислугу років надано лікарям та середньому медичному персоналу (незалежно від найменування посад) таких закладів охорони здоров’я:

•лікарняних закладів, лікувально-профілактичних закладів особливого типу, лікувально-трудових профілакторіїв, амбулаторно-поліклінічних закладів, закладів швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладів переливання крові, закладів охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладів, установ з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби та територіальних органів Держсанепідслужби (щодо працівників, які не є державними службовцями), діагностичних центрів;

•медико-соціальних експертних комісій, бюро судово-медичних експертиз і провізорам, фармацевтам та лаборантам аптек, аптечних кіосків, аптечних магазинів, контрольно-аналітичних лабораторій.

Відповідно до примітки 3 зазначеного вище Переліку робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 року, яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до раніше чинного законодавства, зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років.

Незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ робота за спеціальністю, яка передбачена Переліком, дає право на пенсію за вислугу років. Тому працівники закладів та установ приватної форми власності, якщо такі визначені Переліком, мають право на призначення пенсії за вислугу років.

При призначенні цього виду пенсії допускається підсумовування стажу за періоди роботи працівників у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” від 2 березня 2015 року № 213 збільшено спеціальний стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам.

З питань пенсійного забезпечення та інших правових питань можна звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.