назад

Про механізм захисту прав людини розповідали у Лебедині

OkM 171206 016 грудня у Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов спільно з юрисконсультом Анатолієм Кищиком провели семінар на тему: “Механізм захисту прав людини”. Юридичний механізм захисту прав людини – це можливості здійснення громадянами певних вчинків щодо захисту власних прав і свобод.

«У Конституції України, а саме: ст. 21 передбачено, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними», наголосив представник бюро.

OkM 171206 02

Відповідно до ст. 22  Основного Закону держави права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Сергій Іванов розповів: «У разі прийняття нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». Конституція України передбачає можливості здійснення громадянами дій, спрямованих на захист їх прав і свобод, у спосіб:

– об’єднуватися в політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод;

– проводити збори, мітинги, походи і демонстрації;

–  направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення до органів державної влади;

– захищати в суді свої права і свободи;

– звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

– звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних установ або органів.

OkM 171206 03

 

Також Сергій Іванов нагадав про функцію прийняття та видачі документів щодо державної реєстрації громадських формувань, як фронт-офіси. «У зв’язку з ліквідацією юстиції у районі, раніше щоб створити громадське об’єднання, припинити чи внести зміни потрібно було їхати до м. Суми у Головне територіальне управління юстиції у Сумській області. Нині ж це можна зробити на місцях. Тому, якщо ви маєте бажання здійснити вище перелічені дії, будь ласка, звертайтеся до Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12», – додав він.