назад
04.12.19

Правопросвітницькі заходи в рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Україна приєдналася до неї у 2001 році.
Метою проведення акції є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.
«Скажемо насильству НІ! Знай свої права!», «Любов найкращий засіб виховання», «Стоп насильство» – під такими гаслами розпочалася кампанія «16 днів проти насильства» в шкільних закладах Жашківської ОТГ.
26 та 28 листопада 2019 року, з метою привернення уваги учасників навчально – виховного процесу до проблеми насильства у сім’ї, заступником начальника відділу “Жашківське бюро правової допомоги” Уманського місцевого центру з надання БВПД Аллою Лавренюк проведено правопросвітницькі заходи для учнів 9-х класів Жашківської ЗОШ I-III ступенів № 2 та № 5 присвячені зазначеній тематиці.Законом України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» визначено поняття домашнього насильства – це діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання між родичами або між подружжям, або іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
Під час заходів дітям продемонстровано соціальні відеоролики: “Домашнє насильство: як діяти, якщо ви стали жертвою”, “Проти насильства в сім”ї”, а також “Жінки проти насильства” тематику яких обговорено після перегляду. Учні висловили свої думки.
Присутнім надано рекомендації щодо першої допомоги жертвам домашнього насилля, доведено до відома телефон національної “гарячої лінії” за яким можна звернутися за допомогою або з метою попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 116 123.
Наприкінці зустрічі серед учнів поширені інформаційні буклети та пам’ятки з роз’ясненнями, як скористатись правом на безоплатну правову допомогу та як її отримати через установи системи БПД.