назад

Правопросвітницький захід для слухачів «Університету ІІІ віку»

IMG 20180125 113059З метою підвищення рівня правової освіти, в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 25 січня 2018 року начальником Камінь-Каширського бюро правової допомоги Інною Бондар було проведено лекцію на тему «Особливості складання заповіту» для осіб, які належать до соціально вразливих категорій громадян, перебувають на обліку в Територіальному центрі соціального обслуговування Камінь-Каширської районної державної адміністрації та є слухачами «Університету ІІІ віку».

Головний спеціаліст бюро правової допомоги розповіла присутнім, що відповідно до Цивільного кодексу України кожен громадянин має право залишити за заповітом усе своє майно або частину його одній чи кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

IMG 20180125 113059

Інна Бондар наголосила, що найважливішою внутрішньою умовою дійсності кожного заповіту є законність змісту волі заповідача, яка не повинна протирічити закону та має бути виражена у встановленій законом формі. Зміст заповіту може містити розпорядження заповідача про призначення спадкоємця або спадкоємців, про розподіл між ними свого майна в іншому порядку, ніж це передбачено правилами про спадкування та про виконання спадкоємцями інших дій у відповідності з його волевиявленням.

Працівник Бюро поінформувала учасників заходу про те, що право складати заповіт мають громадяни, які досягли повноліття, усвідомлюють значення наслідків своїх дій та можуть керувати ними (є дієздатними), мають документ, котрий посвідчує особу (паспорт громадянина України), а також довідку державного податкового органу про присвоєння ідентифікаційного номера.

IMG 20180125 113310

Крім того, фахівець Бюро наголосила, що громадяни, які визнані у судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (у випадку, якщо громадянин страждає на психічний розлад та це суттєво впливає на його здатність розуміти значення своїх дій, контролювати свої дії, а також особи, які зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами тощо, які ставлять себе та членів своєї сім’ї у скрутне матеріальне становище), не можуть складати заповіт.

На завершення заходу Інна Бондар розповіла присутнім про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувала увагу на функціонуванні Камінь-Каширського бюро правової допомоги, а також роздала інформаційні матеріали із циклу «Я МАЮ ПРАВО» та буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Довідково:
Камінь-Каширське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03 (пн-пт з 9:00 до 18:00).