назад

Правопросвітницький захід на базі Старовижівського районного центру зайнятості

CIMG0281З метою підвищення рівня правової культури населення та забезпечення доступу до правової допомоги, в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 8 листопада 2017 року головний спеціаліст Старовижівського бюро правової допомоги Тетяна Штик узяла участь у відкритому семінарі на тему: «Легальна зайнятість», що відбувся на базі Старовижівського районного центру зайнятості.

В ході семінару фахівець Бюро наголосила на тому, що легалізація трудових відносин гарантує забезпечення прав і гарантій роботодавців та найманих працівників. Нелегальна ж зайнятість фактично позбавляє працівника права на належне пенсійне забезпечення та соціальний захист з боку держави. Серед негативних наслідків неофіційного працевлаштування можна виділити наступні: 1) неможливість реалізації та захисту трудових прав працівників; 2) відсутність виплати заробітної плати на законодавчо встановленому рівні; 3) неможливість реалізації права на щорічні, додаткові та соціальні відпустки; 4) відсутність страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням; 5) відсутність соціальних гарантій, наприклад, у випадку скорочення; 6) втрата страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

CIMG0282

Разом із тим, Тетяна Штик акцентувала увагу на правових методах боротьби з недобросовісними роботодавцями. Так, відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України, юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

CIMG0281

На завершення заходу працівник Старовижівського бюро правової допомоги довела до відома присутніх інформацію про діяльність Бюро та його основні завдання. Повідомила про те, які правові послуги включає безоплатна первинна та вторинна правова допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу та який порядок звернення за її наданням.

Довідково:
Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 2-14-75.