назад

Правопросвітництво для майбутніх водіїв

В Україні, згідно із законодавством, керувати транспортними засобами можна лише за наявності національного посвідчення водія. На сьогодні видача прав є однією з найбільш затребуваних послуг, що надаються сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ. Юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД надали актуальну інформацію майбутнім водіям, а також розповіли про діяльність центрів та бюро правової допомоги.

Юристи Іван Острих та Марина Гаранжа провели кілька тематичних зустрічей з майбутніми водіями і нагадали, що процедура отримання прав передбачає проходження чотирьох обов’язкових етапів, серед яких: навчання в автошколі, проходження медичного огляду, складання іспитів та отримання посвідчення.

Присутніх проінформовано, що права видаються через 5 робочих днів з моменту успішної здачі іспитів. Посвідчення видається особисто під розпис при пред’явленні паспорта. Варто знати, що термін дії національного посвідчення водія становить 30 років і обчислюється з дня його оформлення. Особам з інвалідністю та тим, хто має медичні обмеження, права видаються з відповідною піктограмою в графі «Обмеження». Марина Гаранжа звернула увагу на те, що водіям-початківцям після проходження медогляду і складання іспитів видається тимчасове посвідчення з обмеженим правом керування транспортним засобом — забороняється перевищувати швидкість 70 кілометрів на годину.

«Термін дії перших водійських прав становить 2 роки, після чого проводиться їхня заміна. Видача постійного посвідчення водія відбувається без складання іспитів за умови здійснення водієм протягом двох років з дня отримання перших прав не більше 2 адміністративних правопорушень. Якщо за цей період відбулося 3 і більше порушень, обміняти права на постійні можна тільки після повторного складання практичного і теоретичного іспитів», – додала правниця.

Також під час зустрічей обговорили ще одне актуальне питання – втрата водійського посвідчення. Преш за все необхідно повідомити сервісний центр МВС, а в разі крадіжки посвідчення — управління Національної поліції.

«Після вашого звернення співробітниками територіального сервісного центру буде проведена перевірка факту видачі вам водійських прав. Якщо ніяких порушень не виявлено, буде оформлено і видано нове посвідчення водія», – розповіли юристи. Марина Гаранжа роз’яснила, які документи потрібно підготувати для відновлення посвідчення водія, а саме: паспорт та ідентифікаційний код; довідка з поліції (в разі крадіжки); медична довідка. Також присутніх проінформовано про міжнародне посвідчення водія.

Слід зазначити, що до центрів, бюро правової допомоги, а також за єдиним номером системи БПД 0 800 213 103 часто звертаються водії, які потребують консультацій, роз’яснень, а також правової допомоги у вирішенні певних питань. Тож, юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД розповіли учасникам заходу про діяльність, місію, основні завдання системи БПД, а також поінформували, хто і як може скористатися первинною та вторинною правовою допомогою.