назад

Що варто знати про доступ до публічної інформації? Розповіли провідним ЗМІ Буковини.

  Один із найдосконаліших законів із доступу у світі, згідно із рейтингом авторитетних міжнародних організацій, – Закон України «Про доступ до публічної інформації». Що варто знати журналістам, аби відстояти право на інформацію? Про це йшлося під час правопросвітницьких заходів, які організував Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

Журналісти відстоюють права громадян, хоча нерідко й самі потребують допомоги. Їм доводиться працювати у небезпечних умовах, вислуховувати погрози, боротися за отримання інформації. Під час заходу представників ЗМІ поінформували про правовий захист журналістів і з яких джерел варто безкоштовно отримувати важливу інформацію. Спілкувались про терміни розгляду запитів на інформацію та про відповідальність за порушення у сфері доступу.

«Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту», – роз’яснила начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Він може подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

Запит на інформацію має містити:

·       ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;

·       загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

·       підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Статтею 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено термін розгляду запитів на інформацію:

·       Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту.

·       У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.

·       У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Дізнатися більше про свої права журналісти мають змогу також завдяки проекту масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus». Зокрема курсам «Доступ до публічної інформації: від А до Я» та «Доступ до публічної інформації для розпорядників».