назад

Про обов´язки власників собак та відповідальність за порушення правил вигулу тварин

Чи дотримуються власники собак правил вигулу тварин, які породи собак є потенційно небезпечними, як діяти постраждалій особі – говорили у прямому ефірі програми «Про це говорять» на Українському радіо. Херсон заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та кінологиня Наталія Рубанова.

Обговорюючи з ведучою програми Маргаритою Лазник випадок, що днями стався у смт Білозерка, коли ротвейлер несподівано накинувся на перехожого, а потім і на свого хазяїна, гості студії проаналізували, чому виникають подібні ситуації; чи були порушені правила вигулу тварин та як убезпечити себе, якщо собака проявляє  агресію по відношенню до вас.

Окрім того, слухачі дізнались про те, який штраф заплатить власник собаки за прогулянку з нею без намордника, чи буде відшкодування збитків постраждалому і чи передбачені в Херсоні місця для вигулу собак. Йшлося і про те, які породи собак є потенційно небезпечними і що знайти цей перелік можна в додатках до Правил утримання домашніх тварин у м. Херсон, які були затверджені Херсонською міською радою у 2015 році.

Разом з тим, Олена Іпатенко зазначила, що відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Тобто будь-який власник собаки зобов’язаний усвідомлювати, що тварина є джерелом небезпеки, й передбачати можливість наслідків її агресивної поведінки, а утримання службових  собак або собак бійцівських порід створює підвищену небезпеку для оточуючих.

Нагадуємо, що ефір передачі можна не тільки слухати на хвилях Українського радіо. Херсон, але й дивитися на телеканалі UA:Херсон; незмінним залишається й трансляція ефіру на сторінці Українського радіо. Херсон у ФБ.