назад

Правопросвітництво для прийомних батьків та батьків-вихователів

 

SuR 180703 01Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка та Олена Омельченко провели правопросвітницький захід в літній школі для прийомних батьків та батьків-вихователів, що знаходиться на базі оздоровчого табору «Ровесник». Тематична зустріч «Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» відбулася 3 липня на запрошення Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

На початку заходу присутні ознайомилися із структурою системи безоплатної правової допомоги в Україні і на Сумщині зокрема. Олена Омельченко розповіла, у чому полягає первинна та вторинна правова допомога, хто може на неї розраховувати. Також фахівець пояснила, яким чином адвокати співпрацюють з центрами з надання БВПД та зазначила, що клієнт не сплачує за послуги адвоката, натомість це робить держава. Також батьки дізналися про єдиний безкоштовний номер 0 800 213 103, за яким можна отримати консультацію юриста. Обговорили й основні права дітей й те, куди потрібно звертатися в разі їх порушення. Не оминули й актуальну проблему булінгу та чому так важливо, щоб батьки спілкувалися з дітьми та вчасно реагували на конфліктні ситуації. Окрім цього, присутнім презентовано загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!» й акцентовано увагу на запобіганні домашнього насильства.

SuR 180703 02Олексій Рибалка, у свою чергу, ознайомив батьків із позасудовою та судовою формами правового захисту. Юрист пояснив, що таке заява (клопотання) та скарга, яка інформація має в них міститися. «Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право:

       Особисто викласти аргументи особі, яка перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;

       Знайомитися з матеріалами перевірки;

       Подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу;

       Бути присутнім на розгляді заяви чи скарги;

      Користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

       Одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

       Висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги;

      Вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень», – поінформував Олексій Рибалка. SuR 180703 03Також правник розповів про типові прикладу судового захисту, що стосувалися саме дітей. Зокрема, це встановлення факту наявності статусу дитини, як позбавлена батьківського піклування; поліпшення соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; зняття з реєстрації; постановка на облік як осіб, які мають право на соціальне житло, осіб, які потребують поліпшення житлових умов тощо. У багатьох з присутніх батьків під час спілкування виникали питання, на які всі отримали відповіді від юриста Регіонального центру. Після зустрічі батьки отримали тематичні буклети й візитівки з адресами та телефонами центрів і бюро правової допомоги.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.