назад

4534534531453Днями, в рамках проекту «Я маю право!», очільник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк здійснив виїзний прийом громадян в Дорогичівській об’єднаній територіальній громаді, де надав правові консультації не лише її жителям, але і представникам селищної ради. Найчастіше громадяни зверталися із питаннями порядку спадкування за законом та за заповітом. Але також виникали питання про випадки зміни порядку черговості спадкування.

Арсен Нагуляк роз’яснив, що зміна черговості одержання права на спадкування — це встановлення іншого, ніж передбачено законом, порядку закликання до спадкування спадкоємців за законом.

452343453

Існують два способи зміни черговості одержання права на спадкування:

за домовленістю спадкоємців (договірний)

судовий.

Договірний спосіб полягає в укладенні договору про зміну черговості між заінтересованими спадкоємцями. Такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Судовий порядок зміни черговості застосовуються на підставі задоволення позову спадкоємцями наступних черг до спадкоємців тієї черги, яка безпосередньо закликається до спадкування.

Відповідно до ч.1 ст.1249 Цивільного кодексу України фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Судовий порядок може бути застосований, зокрема, у разі, якщо найближчі родичі ухилялися від виконання обов’язку щодо догляду за спадкодавцем, який потребував допомоги і такий догляд протягом тривалого часу здійснювали інші особи, які хоча й входять до кола спадкоємців за законом, проте не є близькими родичами спадкодавця.

Відповідачами у справі про зміну черговості права на спадкування є спадкоємці, які прийняли спадщину після смерті спадкодавця, та які заперечують проти зміни черговості права на спадкування шляхом укладення відповідного договору.

Для зміни черговості одержання права на спадкування в судовому порядку необхідно подати до суду позовну заяву.

Підставами для задоволення такого позову є сукупність наступних юридичних фактів, встановлених у судовому порядку:

здійснення опіки над спадкодавцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами);

матеріальне забезпечення спадкодавця;

надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізований вигляд – прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири;

тривалий час здійснення дій, визначених у попередніх пунктах;

безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

Особа, яка тривалий час опікувалася, матеріально забезпечувала спадкодавця, за рішенням суду закликається до спадкування разом зі спадкоємцями тієї черги, які мають право на спадкування, і спадщина поділяється між ними у рівних частках.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).