назад

Правопросвітництво – одне з основних завдань бюро правової допомоги

P1100976Правопросвітницька робота – один із пріоритетних напрямків роботи бюро правової допомоги, який спрямований на підвищення правової освіти та культури громадян.
Тому з метою надання безоплатної правової допомоги для вирішення проблемних питань працівники Турійського бюро правової допомоги 10 листопада 2016 року провели виїзний прийом громадян в приміщенні Купичівської сільської ради Турійського району.

Оголошення про проведення виїзного прийому було розміщено в районній газеті «Народне слово» та, за попередньою домовленістю з Купичівським сільським головою, – у приміщенні сільської ради.
Під час прийому за юридичними консультаціями звернулося восьмеро громадян з питань земельного, житлового, договірного, спадкового права та соціального забезпечення.P1100956
Зокрема громадянка М. звернулася з питанням порядку оформлення догляду за інвалідом ІІ групи внаслідок психічного розладу. Працівником бюро було надано відповідні роз’яснення, зокрема про те, що особа, яка здійснює догляд за інвалідом внаслідок психічного захворювання, має право на щомісячну грошову допомогу.
Так, відповідно до Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним для призначення грошової допомоги подаються такі документи:
• заява;
• документ, що посвідчує особу;
• довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв’язків членів сім’ї;
• декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
• висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу;
• довідка про наявність і розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки, виділеної унаслідок розпаювання землі;
• копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка видана інваліду І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, за яким здійснюється догляд.

P1100961
Жителям територіальної громади фахівці бюро правової допомоги також розповіли про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги (послуг адвоката за рахунок держави).
Окрім того, працівники бюро правової допомоги провели вуличне інформування серед жителів сіл Радовичі, Туличів, Купичів Турійського району з метою надання інформації про роботу та правові послуги, які можна отримати в Турійському бюро правової допомоги, а також повідомили про порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги.

Довідково:
Відділ «Турійське бюро правової допомоги» Ковельського місцевого центру з надання БВПД знаходиться за адресою: смт.Турійськ, вул. Луцька, 23, тел.: (03363) 2-23-86 (пн-пт з 9:00 до 18:00).