назад
22.08.18

Правосуддя щодо військовослужбовців буде враховувати реалії на сході України

22.08.2018   viyskovi (2)Підозрювані у військових злочинах мають за можливості утримуватися на гауптвахтах, а в слідчих ізоляторах мають перебувати окремо від інших затриманих. Про співпрацю у цьому напрямі, звірку інформації про затриманих військовослужбовців, моніторинг місць їх утримання та інші аспекти правової допомоги говорили учасники круглого столу 21 серпня у Харкові.

«Проведення таких заходів дає можливість в експертному колі обговорити нові ідеї та механізми співпраці, а найголовніше – почути з перших вуст про всі правові проблеми, що виникають у військовослужбовців, які захищають країну від збройної агресії Російської Федерації», зазначила Наталя Марчук.

Начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук поділилася з присутніми завданнями та ініціативами системи безоплатної правової допомоги у контексті правового захисту військових.

22.08.2018   viyskovi (6)

Серед порушених гострих питань стали умови утримання військовослужбовців у слідчих ізоляторах Донецької та Луганської областей. Підозрювані у військових злочинах не повинні утримуватися разом з прихильниками так званих ДНР/ЛНР чи особами, неодноразово засудженими за тяжкі кримінальні злочини. Учасники визначили ключові показники, які мають свідчити про належні умови дотримання прав військових, аби ініціювати перед Уповноваженим ВРУ з прав людини проведення моніторингу утримання військових у Бахмутському, Старобільському та Маріупольському слідчих ізоляторах.

22.08.2018   viyskovi (4)

Уперше на круглому столі були присутні військові прокурори, тож було порушене питання переваги утримання військових на гауптвахті, а не в СІЗО. Учасники домовилися про відповідне сприяння військової прокуратури під час судового розгляду справи про застосування запобіжного заходу стосовно військовослужбовців.

Традиційно присутні поділилися успішними кейсами та висловили свої напрацювання щодо законодавчих змін, які мають посилити правовий захист військовослужбовців.

Круглий стіл відбувся на базі правового клубу «РRAVOKATOR» за участі фахівців Координаційного центру з надання правової допомоги, директорів Регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дніпропетровської, Запорізької і Донецької, Луганської і Харківської областей, військових прокурорів Харківського гарнізону об’єднаних сил, офіцерів юридичної служби Військової служби правопорядку ЗСУ, офіцерів юридичної групи Військових частин та представників Комітету з питань координації надання правової допомоги учасникам АТО, членам їх сімей та переселенцям при НААУ.

22.08.2018   viyskovi (5)

Нагадаємо, це вже третя подібна зустріч, проведена у межах співпраці з Міністерством оборони, аналогічні відбулися у Києві та Дніпрі, а наступні заплановані в Одесі та Львові. За підсумками круглих столів відбудеться загальнонаціональна зустріч із залученням представників судової гілки влади, прокуратури та громадськості.


Довідково
11.02.2017 між Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством оборони України було укладено Меморандум про наміри щодо співробітництва.

Основні напрями співпраці:

– проведення круглих столів щодо забезпечення захисту прав військовослужбовців;
– організація та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до БПД у військових частинах;
– розроблення для адвокатів Методичних рекомендацій щодо особливостей здійснення захисту військовослужбовців Збройних Сил України;
– розроблення та розповсюдження інформаційних матеріалів.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube              Google Google+       тTwitter