назад

Правова держава починається з кожного

Про головні ознаки правової держави, різницю між демократичною та тоталітарною державою, патріотизм та громадянську позицію йшлося під час зустрічі з дев’ятикласниками ліцею №17 м. Хмельницького.

Бесіда «Правова держава починається з кожного з нас!» відбулась 24 січня у Хмельницькому з учнями 9 класу ліцею №17. Захід організовано в межах співпраці з Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва з нагоди Дня Соборності України. Долучилися й партнери з ініціативи Активна громада Хмельницького.

Зі школярами говорили про те, які переваги мають громадяни правової держави, чим народ відрізняється від населення. Порушили тему тоталітарних режимів, що панували у минулому столітті. Визначили, чим відрізняється тоталітарна держава від демократичної.

Юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна запропонувала підліткам переглянути короткометражний фільм «2+2» і подискутувати про право на вільне висловлювання власної думки: чи мають таке право герої фільму?

Як пояснила учням фахівчиня центру, зняти фільм режисера спонукав роман Джорджа Орвелла «1984», у якому письменник використав вираз «2+2=5». Герой твору обмірковує, чи стане цей вираз істинним, якщо кожен повірить у нього. Він пише: «Свобода — це свобода казати, що два плюс два дає чотири. Якщо це гарантовано, то решта випливає».

До розмови про громадянську позицію школярів запросила координаторка ініціативи Активна громада Хмельницького Юлія Мазур. Вона пояснила, чому і за допомогою яких інструментів активний громадянин може змінити життя свого міста, своєї держави.