назад

Правова допомога безробітним та оформлення статусу вимушеного переселенця – про це та інше читайте у підсумках тижня

titul    Цього тижня працівники місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті здійснили низку виїздів, аби поінформувати громадян про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги та налагодити співпрацю з іншими установами краю. Найцікавішу інформацію про це ми зібрали у підсумках тижня.

 

Безоплатна правова допомога для безробітних громадян

    Хустський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги вже давно підписав меморандум про співпрацю із Хустським міськрайонним центром зайнятості. Так, 14 березня начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Мирослава Скляр та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БВПД Віталія Молнар взяли участь у семінарі, запланованому центром зайнятості.

    Віталія Молнар ознайомила учасників семінару з роботою Хустського місцевого центру, а Мирослава Скляр детально проаналізувала категорії осіб, які мають право отримати безоплатну вторинну правову допомогу, та порядок звернення до місцевого центру. Нагадаємо, що однією з найбільших категорій громадян, які мають право на адвоката за рахунок держави, є особи, середньомісячний сукупний дохід яких нижчий суми прожиткового мінімуму. В разі звернення до місцевого центру з надання БВПД такі громадяни мають подати довідку із органу соціального захисту населення, де зазначено, чи отримує особа соціальну допомогу як малозабезпечена, і розмір такої допомоги.

    У разі відсутності зазначеної довідки особа подає:

    Довідку про склад сім’ї;

    Довідку про доходи кожного члена сім’ї за останні півроку;

    Якщо особа зареєстрована як безробітна – довідку про перебування на обліку в центрі зайнятості та проведені виплати;

    Самозайняті особи та фізичні особи-підприємці подають довідку про доходи за останній квартал, видану органом фіскальної служби.

    Також нагадуємо, що на нашому сайті є зручна формула, завдяки якій ви можете самостійно вдома розрахувати, чи маєте право на адвоката за рахунок держави.

photo 1

Правовий захист працівників у сфері праці


     
У місті Хуст діє спільне україно-італо-угорського підприємства «Хустекс ЛТД», де наразі час працює понад 200 швачок. Працівники Хустського місцевого центру з надання БВПД під час зустрічі з інспектором відділу кадрів Любов’ю Хома розповіли про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги для соціально незахищених громадян. Особливу увагу акцентували на захисті громадян у сфері праці.

    Такий правовий захист працівників здійснюється у різноманітних формах, які можна об’єднати у дві групи: юрисдикційну і неюрисдикційну. Основна відмінність між ними полягає у засобах захисту. Захист трудових прав працівників у юрисдикційній формі здійснюється шляхом офіційного звернення до різних державних органів, із властивим кожному з них певним процесуальним порядком діяльності та у межах їх компетенції щодо правозахисту. У той час, захист прав у неюрисдикційній формі протікає в рамках матеріального правовідношення і здійснюються шляхом, який виключає звернення до державних органів, тобто реалізується самим працівником без звернень до компетентних органів.

    Найближчим часом планується, що працівники Хустського місцевого центру з надання БВПД зустрінуться також і з персоналом «Хустекс ЛТД», де під час спілкування швачки зможуть отримати відповіді на питання, що їх цікавлять, від кваліфікованих юристів.

photo6

Адресна правова допомога ветеранам війни

    Цього тижня працівники Ужгородського місцевого центру з надання БВПД здійснили виїзний прийом громадян у Закарпатському обласному госпіталі ветеранів війни. Зокрема, заступник директора Еріка Кинєв та головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами БВПД Лілія Новак поспілкувалися із інвалідом Петром Івановичем (ім’я змінено з етичних міркувань), який проходить там лікування.

    Чоловік приїхав на Закарпаття з окупованого Криму, і оформляє документи для отримання посвідчення тимчасово переміщеної особи. У зв’язку з важкою хворобою, через яку Петро Іванович не може вільно пересуватися, він не в змозі самостійно подати заяву до управління соціального захисту населення Ужгородської міської ради. Працівники Ужгородського місцевого центру передали його заяву з копіями документів до установи. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», через 15 днів клієнт має отримати посвідчення.

photo 2

Безоплатна правова допомога дітям-інвалідам

    Однією із категорій громадян, які мають право на адвоката за рахунок держави, є люди з обмеженими можливостями. Для того, аби розповісти їм про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, працівники Ужгородського місцевого центру зустрілися з вихованцями та педагогічним колективом Ужгородської обласної спеціалізованої школи-інтернату для дітей з вадами слуху, з участю сурдоперекладача.

    Під час зустрічі дітям розповіли про роботу місцевих центрів, про надання безоплатної правової допомоги вразливим групам населення, акцентовували увагу на захисті прав інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, безпритульних дітей, дітей, які можуть стати, або стали жертвами насильства в сім’ї, дітей з багатодітних малозабезпечених сімей.

    Нагадаємо, що інвалідам, які хочуть отримати адвоката за рахунок держави, при зверненні до місцевого центру потрібно подати:

     Пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності;

    Довідку про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії.

photo 7

photo 8

Співпраця із поліцейськими: розширюватимемо доступ громадян до БВПД разом

    17 березня працівники Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги виїхали до соціального гуртожитку в місті Мукачево, де проживають малозабезпечені сім’ї та особи, які опинилися на вулиці. Разом із ними до мешканців гуртожитку приїхали і мукачівські поліцейські.

    В ході зустрічі директор Мукачівського місцевого центру з надання БВПД Костянтин Молнар розповів жителям гуртожитку про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги: «Така допомога полягає саме в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також в складанні документів процесуального характеру». Крім того, усім клієнтам, що звертаються до центру, надають і безоплатну первинну правову допомогу – юридичні роз’яснення та консультації.

    Під час зустрічі поліцейські та представники центру обговорили можливі напрямки співпраці. Так, як зазначив поліцейський Іван Скуба, під час зустрічей з громадянами правоохоронці розповідатимуть про види правових послуг, які надає центр, які документи необхідно мати у випадку звернення до центру, а також контакти, за якими можна отримати необхідну консультацію.

photo 3

photo 5