назад

Правова допомога для суб’єктів пробації у Охтирці

OkM 171206 11Як правило, до скоєння злочину підштовхують складні життєві обставини, які в багатьох випадках можливо вирішити будучи освіченим у правовому полі. У рамках Всеукраїнського тижня права, 6 грудня начальником відділу правопросвітництва та надання БППД Мариною Лапоног проведено правопросвітницький захід у Охтирському міськрайонному відділі з питань пробації, для осіб які перебувають на обліку.

Відповідно до ЗаконуУкраїни«Пропробацію» суб’єкти пробації мають право на роз’яснення своїх прав та обов’язків, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації, оскаржувати рішення, дії, бездіяльність органів пробації. Соціально-виховна робота разом із заходами нагляду включаються до індивідуального плану роботи із засудженим контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомоги, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультування, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань). «Тому, співпраця Центру з відділом з питань пробації вкрай важлива насамперед задля підвищення правової обізнаності суб’єктів пробації», зазначила фахівець із соціальної роботи Анна Лобовньова.

Фахівець місцевого центру наголосила, що захист осіб у кримінальному процесі є функцією Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У частині адміністративних, цивільних та господарських справ суб’єкти пробації можуть звертатися до місцевих центрів, які надають безоплатну первинну правову допомогу усім особам без виключення, а також вторинну, у передбачених законом випадках, але не зважаючи винесено судом вирок відносно суб’єкта пробації чи ні.

Марина Лапоног повідомила присутнім про реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», у рамках якого здійснює активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад. «На практиці це означає, що фахівці здійснюють виїзди у найвіддаленіші громади, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для молоді, професійних та соціальних груп, консультують у рамках роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги», – додала вона.

Зокрема, було обговорено план спільних заходів на базі питань пробації та заохочення кращої практики й координацію діяльності щодо надання безоплатної правової допомоги суб’єктам пробації.

Присутнім роздано інформаційні буклети з контактами Охтирського МЦ з надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.