назад

Правова допомога людям з інвалідністю на Харківщині

З початку війни, втікаючи від пострілів та вибухів, люди стикнулися з питаннями вимушеного переміщення. Виникла необхідність пошуку нового місця для проживання, оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, отримання соцвиплат та гуманітарної допомоги. Для осіб з вадами здоров’я усі ці процедури ще ускладнюються, тому важливість безбар’єрності у наданні правових послуг таким людям збільшується.
Звернення людей з інвалідністю до Богодухівського місцевого центру здебільшого стосуються надання первинної правової допомоги. Зазвичай їхні питання – це сімейні спори, оформлення соціальних допомог, оформлення пенсії тощо.
Гостро постало питання перенаправлення пенсії, яку отримували у поштовому відділенні за місцем проживання, а також відкриття рахунків у банківських установах.
Для допомоги з питань оформлення статусу ВПО працівники БПД надають перелік документів, необхідних для отримання статусу, та адреси місць, де можна це оформити. Для кожного випадку це можуть бути різні установи (старостати, центри надання соціальних послуг або управління праці та соціального захисту населення). В деяких випадках за наявності гаджетів та мобільного додатку «Дія» працівники допомагають зробити це без необхідності відвідання клієнтом установи.
У питаннях щодо перенаправлення пенсії працівники МЦ та бюро роз’яснюють, що слід звернутись з відповідною заявою до відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України або відкрити картковий рахунок у банківській установі для отримання пенсії на банківську картку. Тим, хто потребує оформлення «гуманітарки» – допомагають особам з інвалідністю заповнити гугл-форму щодо їхніх потреб.
Стосовно вторинної правової допомоги – це підготовка позовних заяв про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, заяв про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території тощо. За потреби надається й адресна правова допомога, для цього фахівець виїжджає за місцем мешкання особи.
Для більшої доступності до правової допомоги громадянам працівники Богодухівського місцевого центру і бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять виїзди до консультаційних пунктів в різних державних організаціях і старостатах територіальних громад.
У Первомайському місцевому центрі вважають, що виокремити осіб з інвалідністю серед клієнтів складно. Тільки якщо питання пов’язане з порушенням права особи на соціальний захист або клієнт потребує адресної правової допомоги, можна бути в цьому впевненими. Фахівці, окрім безпосередньо надання правової допомоги, допомагають особам з інвалідністю зареєструвати на сайті еДопомога, скористатися іншими електронними ресурсами системи БПД тощо.
Серед клієнтів Харківського місцевого центру велика кількість осіб з інвалідністю.
Так, у травні до Красноградського бюро правової допомоги звернувся пан Олександр, який має інвалідність І групи. Чоловік бажав розлучитися, а оскільки неповнолітня донька проживала разом з ним, хотів також рішенням суду встановити місце проживання дитини разом з ним. Оскільки Олександр мав обмежені можливості щодо пересування, Ірина Золотухіна, завідувач бюро, надавала консультацію, приймала звернення та віддавала підготовлені для суду документи безпосередньо в авто, яким Олександра його сусід привіз до Краснограду.
Зазвичай визначення судом місця проживання дитини разом з батьком чи матір’ю є тривалою та непростою процедурою, бо в таких категоріях справ як третя особа обов’язково залучається служба у справах дітей, яка готує висновок щодо доцільності визначення такого місця проживання дитини.
Разом з цим є позиція Верховного Суду України (справа № 200/952/18 від 15.01.2020 року), відповідно до якої за відсутності спору щодо того, з ким із батьків проживатимуть неповнолітні діти, суд може винести рішення щодо проживання дитини разом із матір`ю чи батьком одночасно з вимогою про розірвання шлюбу.
Правова позиція у справі була сформована, враховуючи саме цю судову практику. Під час судового провадження відповідачка, мати дитини, у своєму відзиві повністю підтримала позовні вимоги.
20 червня Красноградський районний суд Харківської області виніс рішення, яким повністю задовольнив позовні вимоги клієнта Центру, а саме, розірвав шлюб і постановив, що неповнолітня донька залишається проживати з батьком (Посилання на рішення суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/104839263).
До Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги особи з інвалідністю звертаються не лише з типовими питаннями, як, наприклад, оформлення статусу особи з інвалідністю чи отримання надбавки за догляд за особами з інвалідністю.
«Бувають складні правові проблеми, які виникають через жорстоке ставлення до людей, що живуть з певними вадами, – розповіла директора Чугуївського МЦ Уляна Кудрик. – Часто це відбувається через нетолерантне, дискримінаційне ставлення до осіб з інвалідністю навіть самих родичів».
Прикладом може бути така ситуація. Адвокатом, що співпрацює з Чугуївським місцевим центром, надається правова допомога особі, яка постраждала від дій своєї родини. Так, найближчі родичі, користуючись її особливостями, позбавили людину з інвалідністю житла. Для того щоб допомогти клієнтці, яка сама наразі є мамою трьох неповнолітніх дітей і змушена проживати з ними в орендованій кімнаті гуртожитку, адвокат зібрав низку доказів щодо порушення прав клієнта та подав позов про витребування майна з чужого незаконного володіння.