назад

Останні зміни в трудовому законодавстві обговорили на Черкащині

Наразі надзвичайно важливо допомогти шукачам роботи розібратися, як  згідно з останніми законодавчими змінами організовуються трудові правовідносини. Тож, для відвідувачів міського центру зайнятості фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак провела лекцію щодо останніх змін в трудовому законодавстві, які відбулися у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану.

Зокрема,  19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Цим Законом скасовано збереження середнього заробітку мобілізованим особам та внесено важливі зміни у ст. 233 Кодексу законів про працю України.

Відтепер працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду на протязі:

  • 3 місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права – у справах про вирішення трудового спору;
  • 1 місяця з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення – у справах про звільнення;
  • 3 місяців з дня одержання письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені при звільненні – у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні.

Також Закон розширив перелік підстав для припинення трудових відносин між працівником та роботодавцем, серед яких:

  • припинення трудового договору з працівником або фізичною особою, яка використовує найману працю у разі їх смерті, визнання судом безвісно відсутніми або оголошення померлими;
  • відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці може тягнути за собою розірвання трудового договору;
  • звільнення працівника, у разі неможливості забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій.

Учасники правопросвітницького заходу, активно задавали питання, що їх хвилювали, зокрема й щодо способів отримання безоплатної правової допомоги.

Юлія Гурнак розповіла слухачам, про можливість кожного отримати правову допомогу, звернувшись до бюро правової допомоги чи консультаційних пунктів, місце роботи яких можна дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру системи БПД за номером: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів). А також за цим номером можна отримати безоплатну кваліфіковану правову допомогу від юристів системи.

Система БПД розробила цілу мережу інформаційних ресурсів, якими самостійно може скористатися кожен громадянин, для отримання необхідної правової інформації. Серед таких ресурсів: довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid», мобільні застосунки «Legal Aid» та «Твоє пр@во», сторінки системи БПД у соціальних мережах Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Перейти на всі ці ресурси можна за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

Ще одне питання, яке цікавило учасників заходу, було про те, як підліток може долучитись до «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Тож, додатково спікерка розповіла присутнім, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» може бути застосована за наявності таких чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • якщо неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Програма передбачає керований посередником переговорний процес, під час якого неповнолітній та потерпілий зустрічаються разом, обговорюють ситуацію, що склалася, і ухвалюють рішення щодо її подальшого вирішення та відшкодування завданої шкоди.

Фахівчиня наголосила, що участь у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» надає шанс неповнолітньому усвідомити свою провину та не вчиняти протиправних дій в майбутньому, а потерпілому – отримати компенсацію та моральне полегшення. Успішне проходження програми неповнолітнім може братись до уваги судом при розгляді кримінальної справи та в деяких випадках сприяти закриттю кримінального провадження щодо неповнолітнього чи звільнення його від кримінальної відповідальності.

Після заходу фахівчиня центру організувала діяльність консультаційного пункту доступу до правової допомоги, де бажаючі могли отримати відповіді з різних правових питань.