назад

Земельні питання обговорювали на Білоцерківщині

Протягом серпня працівники Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та підпорядкованих йому бюро здійснили ряд правопросвітницьких заходів у приміщеннях Таращанської, Кагарлицької та Тетіївської міських рад, де присутнім розповіли про нагальні питання із земельного законодавста. Такі заходи проводяться постійно, не втрачаючи своєї актуальності і в умовах воєнного стану. Тож кожен бажаючий може долучитись у назначені дату та час.

«Кількість звернень із земельних питань, які надходять до системи безоплатної правової допомоги, збільшується. Це очікуваний результат, адже у людей зростає правова обізнаність про їхні права та механізми їх захисту, зокрема у земельній сфері», – зауважила фахівчиня Таращанського бюро правової допомоги Юлія Радіонова.

Укладення договору оренди землі, спори щодо меж земельних ділянок, питання щодо прийняття землі у спадщину, порядок приватизації та купівля-продаж земельних ділянок – такі питання обговорювали під час заходів.

Більш детально зупинялися на орендних правовідносинах під час воєнного стану. Структурували види договорів оренди: новоукладені, строк дії по яких закінчується і договори, що продовжують свою дію під час воєнного стану.

Фахівчиня Кагарлицького бюро правової допомоги Людмила Хамка пояснила особливості договорів оренди землі державної та комунальної власності під час воєнного стану, звернувши увагу на встановлений граничний розмір орендної плати, а також чіткі обмеження, на які орендар не матиме права при укладанні нових договорів за спрощеною процедурою, а саме:

– компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;

– поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря;

– передачу земельної ділянки в суборенду;

– встановлення земельного сервітуту;

– зміну угідь земельної ділянки;

– будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд);

– закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень;

– переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу;

– відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою;

– поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою;

– використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об’єктів, а також інших корисних властивостей землі;

– зміну цільового призначення земельної ділянки.

Детальніше з цими та іншими питаннями можна ознайомитися на платформі правових консультацій WikiLegalAid за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Категорія:Земельне_право

Завдяки проведеним заходам громадяни дізналися більше інформації про чинне законодавство у сфері земельних відносин та актуальні зміни до нього, ознайомилися з порядком звернення до бюро правової допомоги для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

«Україна є житницею Європи, і від того, як врегульовані земельні відносини залежить економіка країни в цілому, а також забезпечення Європи хлібом, зокрема.  Оновлене земельне законодавство безумовно сприяє розвитку аграрного сектору в нашій державі. Тому вкрай важливо проводити правопросвітницьку діяльність із земельних питань», – наголосила працівниця Тетіївського бюро правової допомоги Маргарита Шемітько.