назад

Правова допомога поруч: на Волині говорили про роботу бюро правової допомоги за 2016 – 2018 роки

DSC00030 13 вересня 2018 року у місті Луцьку на базі Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Волинській області відбулася прес-конференція «Правова допомога поруч» із питань двохрічної діяльності бюро правової допомоги на Волині.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук акцентувала увагу присутніх на основних напрямках діяльності бюро правової допомоги Волині за період свого функціонування.

«27101 особам надано правові консультації, 4798 – отримали правові консультації у дистанційних та мобільних пунктах, 2591 – рішень про надання БПВД, 1035 – доручень адвокатам, 1556 – випадки здійснення представництва інтересів у судах юристами центрів, 2240 проведено правопросвітницьких заходів, у тому числі, у рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 14300 розповсяджено інформаційних матеріалів, 379 клієнтам надано доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України»», – зауважила Наталія Степанівна, додавши, що система надання безоплатної вторинної правової допомоги Волині, у тому числі й бюро, за два роки стала ще ближчою до громадян на місцях у найвіддаленіших населених пунктах.

Директор Луцького місцевого центру з надання БВПД Ольга Кудрицька та в.о. директора Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД Лариса Базіла окреслили результати роботи бюро правової допомоги, що належать до юрисдикції відповідних центрів, а також перспективи розвитку системи правової допомоги загалом.

«Робота бюро – це, перш за все, нагадування суспільству про те, що є люди які готові прийти на допомогу, вислухати, підтримати. Вихід є завжди і саме пошук цього виходу є головним завданням бюро правової допомоги», – зазначила Ольга Кудрицька.

Лариса Базіла наголосила, що індикатором роботи бюро є висока довіра громади, а також визнання органами державної влади та місцевого самоврядування фахової професійності спеціалістів, що тут працюють.

DSC00027 1

Своєю чергою директор Ковельського місцевого центру з надання БВПД Василь Ковальчук акцентував на важливості безоплатної правової допомоги для людей, зокрема, і для соціально вразливих груп: малозабезпечених, пенсіонерів, інвалідів, малолітніх та неповнолітніх, ветеранів війни та учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, біженців недієздатних осіб та осіб з обмеженою дієздатністю. Позаяк вона покликана сприяти зменшенню правової ізоляції бідних верств населення.

«Надання безоплатної правової допомоги являє собою процес, завдяки якому вразливі соціальні групи стають захищеними та отримують можливість користуватися законом, щоб просувати свої права та інтереси у відносинах з державою та ринком. Він включає в себе повну реалізацію відповідними громадянами своїх прав та користування всіма можливостями, що з цього випливають, завдяки державній підтримці та їхнім власним зусиллям», – підкреслив Василь Ковальчук.

У рамках прес-конференції було озвучено низку запитань від представників засобів масової інформації, на які керівники центрів з надання БВПД Волині надали аргументовані відповіді.

DSC00036 н cr

Насамкінець учасники заходу зійшлись на думці, що система надання правової допомоги й надалі розвиватиметься, а громадяни своєю чергою використовуватимуть правові засоби для вирішення свої щоденних потреб.

 DSC00045 1

Довідково:
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua