назад

Правова обізнаність та соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб

Постановою Уряду України від 11 липня 2018 року №548 внесено зміни до законодавства про соціальний захист та права внутрішньо переміщених осіб, якими передбачено призначення щомісячних виплат для відшкодування витрат на проживання, оплату житлово-комунальних послуг, здійснення обліку зазначених осіб та проходження ними ідентифікації. Захист прав переселенців та забезпечення рівного доступу до правової інформації і правосуддя є одним із пріоритетних напрямків діяльності системи безоплатної вторинної правової допомоги.

31 серпня 2018 року за ініціативи Вінницької правозахисної групи, яка надає на території України юридичну підтримку внутрішньо переміщеним особам та постраждалим, керівництвом Золотоніського місцевого центру з надання БВПД проведено інформаційну зустріч з метою вирішення найбільш актуальних правових питань переселенців та соціальної адаптації їх сімей на Золотоніщині.

Головними проблемами внутрішньо переміщених осіб залишаються припинення або відмова у нарахуванні соціальних виплат і пенсій. Гостро стоїть питання працевлаштування та пошуку житла. За юридичною допомогою до місцевого центру переселенці звертаються із питаннями відновлення документів (паспорт, ІПН, документи про освіту, правовстановлюючі документи на житло), отримання довідки ВПО, отримання субсидій.

Присутніх проінформовано про запровадження загальнонаціонального проекту Мін’юсту «Я маю право!» та поширено інформаційні буклети: «Безоплатна правова допомога в Україні», «Безоплатна правова допомога внутрішньо переміщеним особам» та «Як протидіяти домашньому насильству?»