назад

«Правова допомога – поруч»: за 2 роки діяльності бюро фахівцями надано 37 тис. правових консультацій з найактуальніших питань

Zastavka BURO RC«За два роки діяльності фахівцями 24-х бюро правової допомоги на Львівщині надано 37 тис. правових консультацій з найактуальніших питань цивільного, спадкового, сімейного, земельного, житлового права, соціального забезпечення», –розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин сьогодні, 3 вересня, на прес-конференції «Правова допомога – поруч», присвяченій 2-й річниці діяльності бюро правової допомоги.

Бюро правової допомоги, які вже встигли назвати «центрами справедливості», були утворені 1 вересня 2016 року в кожному районі і місті обласного значення Львівської області як відокремлені підрозділи шести місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в регіоні. Їх утворення не потребувало додаткових видатків державного бюджету: ресурсне забезпечення здійснювалось за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які ліквідувались.

Присутнім представили презентацію «Правова допомога – поруч: два роки тому відчинили двері бюро правової допомоги на Львівщині».

40661170 266869503948435 1853500085845884928 nЯк зазначив Ігор Микитин, бюро правової допомоги створені для:

підвищення правоосвіченості та правоспроможності територіальних громад;

надання безоплатної первинної правової допомоги: правової інформації та консультацій;

забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги;

надання безоплатної вторинної правової допомоги: представництво у суді;

забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

За цей період здійснено 1108 виїздів у межах пунктів консультування.

Фахівцями бюро правової допомоги за цей час проведено 2200 правопросвітніх заходів, зокрема 597 – в рамках Всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Одним з найбільш показових прикладів роботи системи безоплатної правової допомоги є успішні справи адвокатів та фахівців відділів представництва, кращі з яких були представлені присутнім.

Так, для здійснення представництва у судах фахівцям бюро видано 616 доручень.

Нагадаємо, реформа територіальних органів юстиції була наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості. У таких бюро кожен має змогу скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни одночасно отримали доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.