назад

Правова допомога стане доступнішою: з 1 вересня в Україні запрацює понад 400 бюро правової допомоги

30.08.2016 - pres-konferensia 119 бюро правової допомоги розпочнуть роботу на Житомирщині вже з 1 вересня. Вони сприятимуть активному поширенню правової інформації та забезпечать доступ до юридичних консультацій на рівні територіальних громад. Про це 30 серпня під час прес-конференції повідомив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.

На заході були присутні директори місцевих центрів, в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Ірина Волошина, новопризначені працівники бюро правової допомоги, представники громадських організацій, які працюють з молоддю, учасниками АТО, дітьми-сиротами та інвалідами, члени комісій, які проводили інтерв’ювання з майбутніми працівниками бюро правової допомоги, юристконсульт Департаменту праці та соціального захисту населення ОДА, обласне радіо та телебачення.

30.08.2016 - pres-konferensia 5 30.08.2016 - pres-konferensia 7
30.08.2016 - pres-konferensia 13 30.08.2016 - pres-konferensia 19

«Сьогодні в Україні функціонує 125 центрів безоплатної правової допомоги, що надають правову допомогу в кримінальних провадженнях усім затриманим, підозрюваним чи обвинуваченим, які не можуть власним коштом залучити адвоката або участь адвоката є обов`язковою; також соціально незахищеним категоріям – люди, що мають дохід менше прожиткового мінімуму, інваліди, учасники бойових дій, в тому числі АТО, діти-сироти та ще ряд категорій – у цивільних або адміністративних спорах»,  – цими словами розпочав захід Олександр Гербеда.

30.08.2016 - pres-konferensia 6

1 липня 2015 року 100 місцевих центрів з надання БВПД запрацювали по всій Україні. В Житомирській області вони діють у містах Бердичів, Житомир, Коростень та Новоград-Волинський.
«Ми допомагаємо соціально вразливим людям, передусім малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, переселенцям, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам», – відмітили директори місцевих центрів. 

30.08.2016 - pres-konferensia 16

«До центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертаються з найрізноманітнішими питаннями, від найпростіших (спадкові) до найбільш складних (земельних, реабілітація жертв політичних репресій тощо)», – зауважила директор Житомирського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулик.

Фахівці центрів практикують альтернативні форми діяльності, зокрема мобільні консультаційні пункти: адвокати виїжджають на місця, у віддалені села чи спеціалізовані установи для надання правової допомоги соціально незахищеним верствам населення. У Житомирській області працює 37 таких мобільний пунктів.
 
Але й це ще не все. За словами заступника директора Регіонального центру Наталії Радушинської, вже з 1 вересня в Житомирській області запрацюють 19 бюро правової допомоги, а саме в: Хорошів; Лугинах; Малині; Народичах; Овручі; Андрушівці; Любарі; Попільні; Ружині; Чуднові; Романові; Ємільчино; Олевську; Пулинах; Брусилові; Коростишеві; Радомишлі; Черняхові; Баранові.
«У кожному бюро люди, не залежно від їх майнового стану, зможуть отримати консультацію з будь-яких правових питань», – зауважила Наталія Радушинська.

30.08.2016 - pres-konferensia 14

Заступник начальника відділу «Коростишівське бюро правової допомоги» Олександр Коваль розповів присутнім про те, як він особисто подавав заявку, як проходив онлайн навчання та інтерв’ювання. Також він висловив свої очікування від роботи бюро та їх основні функції.

«Бюро правової допомоги надаватимуть юридичні консультації, здійснюватимуть активне правоосвітництво, забезпечуватимуть доступом до безоплатної вторинної правової допомоги та до електронних сервісів Міністерства юстиції, – зауважив Олександр Коваль. – Бюро допоможуть людям з віддалених населених пунктів повірити у верховенство права та закону».

30.08.2016 - pres-konferensia 10

На кінець зустрічі директори Регіонального та місцевих центрів дали відповіді на питання членів громадських організацій, які переважно цікавилися як призначається адвокат, місце розташування місцевих центрів та бюро правової допомоги.

30.08.2016 - pres-konferensia 3 30.08.2016 - pres-konferensia 9
30.08.2016 - pres-konferensia 12 30.08.2016 - pres-konferensia 11