назад

Правова обізнаність молоді щодо протидії торгівлі людьми та булінгу

16 жовтня 2018 року з метою підвищення рівня правових знань школярів та вчасного реагування на порушення їхніх прав, фахівцями Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Черкаським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено правопросвітницький урок щодо протидії торгівлі людьми з учнями 8-х та 10-х класів Черкаського колегіуму «Берегиня». Учнів ознайомлено з поняттям «торгівля людьми», видами експлуатації людей, правилами безпечного перебування за кордоном, телефонами національних гарячих ліній.

17 жовтня 2018 року на базі Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра» спеціалістами Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з працівниками Головного територіального управління юстиції у Черкаській області проведено бесіду, орієнтовану на виховання у дітей навичок протидії боулінгу. До відома присутніх доведено, що боулінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском. Ознайомлено з основними видами булінгу: фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних ушкоджень); економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей); психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж); сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти); кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв).

 

Учасникам заходу продемонстровано соціальні ролики, виготовлені в рамках кампанії #СтопБулінг, та короткометражний фільм про цінність життя у демократичній правовій державі. Ознайомлено з переліком установ, до яких можна звертатися по допомогу.

У ході практичної частини заходу дітям запропоновано розіграти ситуацію із розподілом ролей учасників булінгу: буллер, жертва, захисники, співчуваючі та спостерігач, який може стати на захист жертви. Присутніх поінформовано про відповідальність, яка загрожує дітям за вчинення тих чи інших правопорушень та роздано тематичні буклети.