назад

Правова обізнаність, як забезпечення рівності

OkM 2016 12 05 rights week 1Працівниками Охтирського місцевого центру з надання БВПД було прийнято рішення розпочати Всеукраїнський тиждень правових знань із семінару для людей з обмеженими фізичними можливостями. 6 грудня цей захід проводили спільно з фахівцями Охтирського міськрайонного центру зайнятості та запрошеним для обміну практичним досвідом заступником начальника «Великописарівське бюро правової допомоги» Євгеном МОРОЗОМ.

Інтегратор Охтирського МЦ з надання БВПД Марина ЛАПОНОГ розпочала семінар: «Усі люди з обмеженими можливостями мають право на свободу від дискримінації в здійсненні їх прав. Це включає право на свободу від дискримінації за ознакою інвалідності, а також по будь-яким іншим ознакам, таким, як раса, колір шкіри, мова, релігія, політичні або інші переконання, національне або соціальне походження, майнове, становище або інше положення». Вона зазначила, що утворений ще минулого року дистанційний пункт – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що функціонує на постійній основі за визначеним графіком у приміщенні «центра зайнятості» у тому числі й для громадян, які мають потребу в правовій допомозі,але в силу різних причин не мають можливості оперативно звернутися до місцевого центру з надання БВПД.

OkM 2016 12 05 rights week 9Під час семінару обговорили проблеми зайнятості та яким же чином держава конкретно допомагає таким громадянам. Основною формою працевлаштування осіб з обмеженими можливостями є квотування робочих місць. Квота – це мінімальна кількість вакансій для працевлаштування осіб, які потребують соціального захисту. В України норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів регулюється статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Такий норматив розповсюджується на всі підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності та господарювання, де кількість працюючих становить 8 та більше осіб.

Наприкінці заходу у громадянки, яка є переселенкою виникло питання з приводу оформлення довіреності на машину та наслідки її укладення, та чи може це вплинути при нарахуванні субсидії.

OkM 2016 12 05 rights week 11На дане поставлене питання було надано вичерпну відповідь Євгеном МОРОЗОМ, який звернув увагу на те, у разі продажу автомобіля по довіреності іншій особі, у разі її перепродажу, вважається що дохід отримали ви як власник. Адже тільки договір купівлі-продажі підтверджує перехід майна у власність і тому при нарахуванні субсидії це буде враховуватися.

 

Отже, усіх закликали бути активними та вчасно невідкладно вирішувати свої питання у правовому полі та звертатися за консультаціями до юристів Охтирського МЦ за адресою: вул. Перемоги, 13. тел. 4-22-23.