назад

Правова просвіта та консультування краян 

    Упродовж тижня фахівці місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги  краю здійснили низку виїзних та дистанційних консультувань громадян, а також, з метою покращення правової освіти мешканців Закарпаття, взяли участь у тематичних семінарах, круглих столах та інших просвітницьких заходах.
    Зокрема,  у четвер, 30 березня, фахівці Перечинського бюро правової допомоги та Регіонального центру з надання БВПД  провели консультування в дистанційних пунктах доступу до безоплатної правової допомоги – Обласному соціальному центрі матері та дитини і Обласному соціальному гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
    Присутні цікавилися питаннями щодо порядку отримання статусу ВПО; оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки; порядку отримання земельних ділянок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; особливостей зарахування на соціальний квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на які отримали фахові відповіді, відповідно до чинного законодавства України. Фахівці бюро домовилися про проведення спільних заходів із адміністрацією вищезгаданих закладів соціального обслуговування.
Perechin 1    Цього ж дня головний спеціаліст Великоберезнянського бюро правової допомоги Владислав Пильник провів правові консультації у Відділі реєстрації актів цивільного стану Великоберезнянського районного управління юстиції, де розповів про правовий статус «цивільного подружжя».
    У вівторок, 28 березня, начальник Чопського бюро правової допомоги Марія Бецко  провела виїзний прийом у селі Паладь Комарівці Ужгородського району. Фахівець поінформувала місцевих мешканців та працівників сільської ради про основні напрямки діяльності бюро, завдання й принципи роботи підрозділу,  основні види правових послуг, які надаються працівниками бюро  тощо. За результатами проведених заходів М.Бецко домовилася про подальшу співпрацю між бюро правової допомоги та сільською радою.
    У вівторок, 28 березня, заступник начальника Міжгірського бюро правової допомоги Головка Т.М. провела виїзний прийом громадян у Новоселицькій сільській раді. Безоплатну первинну правову допомогу було надано мешканцям с.Новоселиця, зокрема, щодо порядку оформлення державної соціальної допомоги, правових підстав визнання заповіту недійсним та відповідальності за самовільне використання земельної ділянки. 
    28 березня у міській раді ГО «Хуст-Європа-Центр» спільно з Хустським місцевим центром з надання БВПД провели круглий стіл на тему: «Роми для суспільства-суспільство для ромів!», в якому взяли участь  директор центру Наталія Дубчак, голова ГО «Хуст-Європа-Центр» Юрій Потрогош, заступник міського голови Роман Щербан та голова ГО «Роми міста Хуст» Володимир Лакатош. 
    У середу, 29 березня, заступник начальника Рахівського бюро правової допомоги Василь Савуляк провів виїзний прийом громадян у сільській раді с. Костилівка Рахівського району. Місцевих мешканців цікавили питання щодо пільг, передбачених для матерів-героїнь, порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги інвалідам та відповідальності за несвоєчасне подання е-декларації.
Savuljak    Цього ж дня заступник начальника Великоберезнянського бюро правової допомоги Ангеліна Біровчак  взяла участь у проведенні лекції для дітей та їх батьків у Великоберезнянській районній центральній бібліотеці. Присутнім було надано інформацію про податкову соціальну пільгу для студентів, які працюють, та батьків, які мають неповнолітніх дітей.
    30 березня фахівці Мукачівського районного центру зайнятості провели семінар на тему: «Особливості зайнятості молоді», в якому взяла участь і представниця Мукачівського місцевого центру з надання БВПД Мирослава Пилипчинець, яка поінформувала безробітних про їхнє право на захист та можливість представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, про можливість отримання допомоги у складанні документів процесуального характеру, доступ соціально незахищених категорій громадян до безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.   
    Під час семінару увагу присутніх також було звернуто на анкетування щодо карти правових потреб безробітних: які правові потреби є для них актуальними, як їх вирішують, куди звертаються та інше. Учасники семінару також отримали юридичні консультації щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та приватизації земельної ділянки.

    Нагадуємо, що за безоплатною правової допомогою мешканці краю можуть звернутися у найближчі місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги за адресами:
    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51
    моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75  067-313-66-72
    тел./факс: (0312)-64-32-50
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
    м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30,
    моб.тел.: 095-831-15-74, 
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги
    м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги
    м. Свалява,  вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги
    м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги
    смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
    м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
    відділи:
    Чопське бюро правової допомоги
    м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
    Перечинське бюро правової допомоги
    м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
    Великоберезнянське бюро правової допомоги
    смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,
    Хустський місцевий центр з надання БВПД
    м.  Хуст, вул. І.Франка, 6,  тел.: (03142) 5-18-01,
    відділи:
    Рахівське бюро правової допомоги
    м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31, 
    Великобичківське бюро правової допомоги
    смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
    Тячівське бюро правової допомоги
    м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
    Виноградівське бюро правової допомоги
    м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
    Міжгірське бюро правової допомоги
    смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
    Дубівське бюро правової допомоги
    смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)