назад

Проблему виплат соціальних стипендій для студентів – внутрішньо переміщених осіб обговорювали на круглому столі в Одесі

socialni stipendii 130 березня 2017 року, на запрошення ГО «Десяте квітня», директор Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Алла Лавренюк та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Наталя Мельник прийняли участь у круглому столі «Соціальні стипендії для студентів – внутрішньо переміщених осіб. Процедура призначення та виплати».

Метою даного заходу було обговорення широкого спектру думок з даного питання з різних точок зору, колізій законодавства та вироблення спільних рекомендацій.

На круглий стіл також завітали представники Одеської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи – Юлія Лісова, Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Євгенія Тітомер, Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб в Одеській області – Тетяна Дементьєва, Департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення Одеської обласної державної адміністрації – Олена Філіпова, Одеського національного університету ім. І.І. Мечнікова – Сергій Стрельцов, Одеської національної академії харчових технологій – Юлія Теренько, Одеського національного медичного університету – С. Абрамова, Місії ООН з прав людини – А. Яцевич.

socialni stipendii 1

У зв’язку з ситуацією на Сході нашої країни, яка на жаль, не змінюється, перед суспільством постало досить актуальне питання, яке відповідає найважливішим потребам сучасності – соціальні стипендії для студентів – внутрішньо переміщених осіб.

На сьогоднішній день дане питання регулюється: постановою Кабміна від 28.12.2016 № 1045 «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів»;

постановою Кабміна від 28.12.2016 № 1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах»;

постановою Кабміна від 28.12.2016 № 1050 «Деякі питання стипендіального забезпечення».

Під час обговорення даного питання було звернуто увагу, що Порядок № 1045 закріплює право на соціальні стипендії студентів (курсантів), які не перебувають в академічній відпустці, із числа дітей, зареєстрованих як ВПО. При цьому, чинним законодавством (зокрема, Законом України «Про охорону дитинства», частина 1) визначено, що дитина є особою віком до 18 років. Отже, виникає питання – якщо особа вступає до ВУЗу у віці 19 років, чи має вона право в даному випадку отримати соціальну стипендію. Як зазначили на заході у ході дискусії представники ВУЗів, на практиці таке питання вирішується на користь даної особи, однак вбачаються колізії в нормах законодавства.

Іншим питанням, яке викликало гостре обговорення – перелік документів, подання яких є обов’язковим для отримання стипендії.

Згідно з вимогами Порядку № 1045, для отримання соціальної стипендії студенти (курсанти) звертаються до вищого навчального закладу із заявою, до якої додаються копії: паспорта громадянина України, свідоцтва про народження дитини, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, студентського квитка.

«На практиці виникають проблеми, пов’язані з наявністю всіх документів. Так, у внутрішньо переміщених осіб дуже часто відсутні свідоцтва про народження. Як результат, таку справу не приймають органи соціального захисту населення, оскільки вона є неповною, не достає саме свідоцтва про народження», – зазначила Юлія Теренько.

Крім того, дуже часто виникають ситуації, пов’язані з втратою студентського квитка. В даному випадку – це також серйозна перешкода для отримання соціальної стипендії, оскільки на його відновлення необхідний час, а інший документ, зокрема довідка з місця навчання, не може його замінити, оскільки вищезазначений перелік є вичерпним та незмінним.

socialni stipendii 3

Інші питання, які обговорювались під час заходу, були пов’язані з наступним: на відміну від дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які мають право на отримання і соціальної і академічної стипендії, та яким соціальна стипендія виплачується до закінчення навчального закладу, студенти ВПО, які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, надається лише один вид стипендії за їх вибором, та соціальна стипендія виплачується лише до досягнення ними 23 років.

За результатами проведеного заходу присутніми було запропоновано свої пропозиції та рекомендації щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з призначенням виплат соціальних стипендій: встановлення переліку документів, які необхідно додати до заяви про виплату соціальної стипендії, з правом вибору рівноцінних за наявною в них інформацією; можливість одночасного отримання соціальної та академічної стипендії; виплата соціальної стипендії до закінчення навчального закладу та інші.

socialni stipendii 2