назад
02.10.17

Правове інформування педагогів Сумщини

SuR 171002 21Які можливості відкриває для кожного громадянина система безоплатної правової допомоги в частині реалізації своїх прав, захист прав дітей-сиріт, попередження правопорушень підлітків – це обговорили на черговій тематичній зустрічі з вчителями української мови та літератури, російської мови та зарубіжної літератури, заступниками директорів з виховної роботи. Інформаційно-презентаційний захід проведено 2 жовтня для близько 80 слухачів Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Учасників інформовано про можливість отримання первинної та вторинної правової допомоги у місцевих центрах з надання БВПД та їх структурних підрозділах – бюро правової допомоги. На початку виступу Наталією Поставською, начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів, наголошено про категорії громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. «Зростає довіра громадян до системи безоплатної правової допомоги. Про це свідчать такі статистичні показники, як кількість звернень. Якщо у 2016 році їх було 12580, то станом на 01.10.2017 – 16451», – говорить вона.

Крім того, мешканці області можуть скористатися Єдиним телефонним   номером системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 для отримання первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій. Юристи контактного центру, що є структурним підрозділом Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, працюють щоденно із 7.00 до 21.00, без вихідних.  

SuR 171002 22

Також учасникам бесіди роз`яснено види правової допомоги. Особливу увагу приділено вразливим категоріям населення, які можуть звернутися для отримання вторинної правової допомоги, а саме для вирішення справи клієнта буде задіяно адвоката за рахунок держави. У рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного з департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації у серпні цього року, тісна співпраця з установами освіти у проведенні правопросвітницьких заходів забезпечує правову обізнаність усіх учасників навчально-виховного процесу.

SuR 171002 25

Не обійшли увагою й загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується за підтримки Міністерства юстиції України. «Метою проекту є формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту. Важливим елементом проекту є створення на базі Кабінету Міністрів України моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян», – розповіла.

SuR 171002 23

На завершення присутнім повідомлено про Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД. 

SuR 171002 24