назад

Правове інформування студентів Полтавського кооперативного коледжу

04122017koledj1

04 грудня 2017 року в.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Чернова в рамках Всеукраїнського тижня права провела зі студентами Полтавського кооперативного коледжу Полтавської облспоживспілки годину спілкування на тему «Порядок звернення за судовим захистом», яка була спрямована на підвищення рівня правової обізнаності студентської молоді.

Світлана Чернова розповіла, що з проголошенням України незалежною державою право кожного на судовий захист стало одним із фундаментальних прав людини, гарантованих у конституційному порядку. Право на правосуддя відображається в основних засадах судочинства. Тому зміст цього права складається з наступних елементів: доступність правосуддя; право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення; незалежність і неупередженість суду; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; право на захист; публічність судового розгляду; розгляд справи в найкоротший строк, що передбачений законом.

«Право людини і громадянина на судовий захист відноситься до громадянських прав, причому, містить в собі юридичну гарантію від свавілля як з боку окремих осіб, так і держави водночас. Для реалізації права людини і громадянина на судовий захист необхідно, щоб особа, по-перше, мала певний рівень правового виховання і правової культури, і, по-друге, сама бажала свого захисту» – зазначила Світлана Чернова.04122017koledj3

Крім того, фахівець Першого полтавського МЦ з надання БВПД розповіла молоді про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», метою якого є підвищення правової свідомості українців та інформування їх щодо використання та захисту своїх прав у повсякденному житті.

Жителі Полтави можуть отримати  безоплатну правову допомогу звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, якийзнаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.   

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.