назад
14.03.19

Правове консультування громадян та роз’яснення ключових реформ

  2jpgРівень доступу людей, які проживають у сільській місцевості, на відміну від мешканців міст, до соціальної та правової допомоги суттєво обмежений. Це часто призводить до порушення прав, неможливості їх реалізації чи захисту.

12 та 13 березня 2019 року з метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги  та задоволення потреб у правових послугах соціально вразливих суспільних груп, фахівці Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з помічником народного депутата України Владислава Голуба Оксаною Гіщіною провели виїзні прийоми громадян на базі Благодатнівської, Деньгівської, Кропивнянської сільських рад та Зорівської ОТГ Золотоніського району.

  4jpgОдним з найбільш обговорюваних стало питання щодо екологічного забруднення каналізаційними стоками села Благодатне Золотоніського району. Місцеві жителі наголосили на тому, що ця проблема не може вирішитися вже протягом багатьох років через відсутність коштів, які необхідні для реконструкції колектора. За вирішенням цього питання вони звернулися до представника народного депутата.

Фахівцями місцевого центру, в ході зустрічей, були надані жителям громад правові роз’яснення з питань земельного, спадкового права та соціального забезпечення.

Одне з питань стосувалося порядку присвоєння почесного звання України “Мати-героїня”, яким цікавилась жителька села Благодатне – мати п’яти дітей.

  5jpgГромадянці П. було роз’яснено, що відповідно до Положенням про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Клопотання про присвоєння почесного звання “Мати-героїня”, що порушуються органами місцевого самоврядування згідно із заявою жінки, яка претендує на присвоєння такого почесного звання, розглядаються відповідними місцевими державними адміністраціями протягом місяця з дати надходження такої заяви.

Також мешканців громад було ознайомлено з ключовими реформами у сфері соціального захисту, пенсійного забезпечення та децентралізації влади в Україні.

  7jpgОсобливу увагу звернуто на правопросвітницьку кампанію Міністерства юстиції та Центральної виборчої комісії «Я маю право голосу!», де система безоплатної правової допомоги виступає партнером та здійснює інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань виборчого права.

Громадянам наголошено на необхідності перевірити себе завчасно у списках виборців та роз’яснено механізм як реалізувати своє право обирати за місцем реєстрації та у разі зміни місця проживання.

У приміщеннях сільських рад розміщено соціальні плакати, буклети системи безоплатної правової допомоги та проекту Мін’юсту “Я МАЮ ПРАВО!”.