назад

Правові консультації та роз’яснення отримали засуджені, які відбувають покарання у Сокирянській виправній колонії № 67

2017 05 11R1Конституція України визначає, що засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду. Це означає, що на засуджених поширюється більшість прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, визначених на конституційному рівні.

Понад те, Кримінально-виконавчим кодексом України встановлено, що держава поважає і охороняє права, свободи і законні інтереси засуджених, забезпечує необхідні умови для їх виправлення і ресоціалізації, соціальну і правову захищеність та їх особисту безпеку.

Про систему таких прав, їх реалізацію та державні гарантії захисту розповіли засудженим, які відбувають покарання у Сокирянській виправній колонії № 67 представники системи безоплатної правової допомоги регіону та регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини області під час виїзного консультування.

Так, інформування засуджених провели заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Світлана Штефанчук та координатор Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Ілюк.

2017 05 11R2З урахуванням правових потреб засуджених СВК № 67 основну увагу було приділено питанням, що стосувалися порядку та строків оскарження вироків, процедури передачі іноземців для відбування покарання у державі, громадянами якої вони є, умов праці засуджених та соціальних гарантій захисту їхніх прав.

В такому контексті Світлана Штефанчук розкрила зміст окремих положень Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Закону України «Про безоплатну правову допомогу», Інструкції про умови праці та заробітну плату засуджених до обмеження волі або позбавлення волі, законодавства про соціальний захист тощо.

Наприкінці прийому засуджених поінформували про те, як діє система безоплатної правової допомоги та представництва омбудсмена на регіональному рівні, як забезпечується право таких осіб на правову допомогу та захист.

Нагадаємо, що основним із завдань системи безоплатної правової допомоги є розширення доступу осіб до безоплатної правової допомоги. З цією метою фахівці системи безоплатної правової допомоги краю організовуються роботу виїзних консультувань, у тому числі для осіб, які перебувають в установах виконання покарань.

Довідково! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Аксенина, 5. Контактний телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер систем безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.