назад

Успішна практика Білоцерківського місцевого центру

    Питання встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи і надалі є актуальним. В вирішенні такого питання гр. Н, за дорученням Центру,  допомогла адвокат Собчук Ніна Федотівна.

    Так, до Білоцерківського місцевого центру звернулася особа, що є інвалідом 2 групи, у зв’язку із захворюванням, щодо якого встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Громадянка зверталася до  УСЗН БЦ МР із заявою про внесення подання до департаменту соціального захисту населення Київської ОДА для встановлення їй статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії.  На що управління СЗН письмово відмовило їй у прийняті документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, посилаючись на лист Департаменту СЗН Київської ОДА, яким зобов’язано УСЗН не приймати документи громадян на оформлення посвідчень постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 із числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи категорії 4, оскільки Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76 від 28.12.2014 року виключено абзац п’ятий частини другої ст. 2 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме виключено зону посиленого радіоекологічного контролю, у зв’язку з чим Департамент СЗН вважає, що немає законних підстав для надання статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 із числа осіб, потерпілих від Чорнобильської катастрофи категорії.
    Гр. Н вважає відмову у прийнятті вищевказаних документів на оформлення посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 незаконною, а тому просила суд визнати протиправною відмову управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради Київської області у прийнятті її документів для встановлення статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1; зобов’язати управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради Київської області прийняти її документи; зобов’язати виконавчий комітет Білоцерківської міської ради Київської області внести подання до Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації для вирішення питання про встановлення їй статусу особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, та щодо видачі відповідного посвідчення.
    Позов, складений адвокатом Собчук Н.Ф. (доручення № 201 від 01.02.2017 року), якого було призначено Центром, рішенням суду був ЗАДОВОЛЕНИЙ. 
    У своїх доводах адвокат опирався на ст. 8,19,22 Конституції України, ст. 9, 11, 12, 14 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, постанову КМУ від 20 січня 1997 року № 51 ” Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, ст.ст.17, 18, 158, 159, 160 КАС України.
    Так, згідно зі ст.ст. 9,11,14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є: 1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків; 2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи – громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи. До потерпілих від Чорнобильської катастрофи належать: 4) особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років. Для встановлення пільг і компенсацій визначаються такі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: 1) інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (статті 10, 11 і частина третя статті 12), щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, – категорія 1; 4) особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років, – категорія 4.
    Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, врегульований постановою КМУ № 51 від 20 січня 1997 року.
    Адвокат Собчук Н.Ф зібрала всі необхідні докази, які свідчать про те, що вимоги Гр. Н є обґрунтованими і підлягають задоволенню. Як наслідок, рішенням Білоцерківського  міськрайонного суду Київської області позов громадянки Н. задоволено повністю.