назад

Правову допомогу буде надано кожному, хто її потребує

400З метою забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги засуджених 10 квітня 2017 року між Південно-Східним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, в особі начальника управління Володимира Мелюхова та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, в особі директора Регіонального центру Павла Наливайка, було підписано Договір про співробітництво.

       Слід зазначити, що на території України це перший подібний договір з новоствореною структурою Міністерства юстиції. 100

       Предметом зазначеного договору є співпраця сторін в сфері надання безоплатної правової допомоги по кримінальним, цивільним та адміністративним провадженням, проведення правопросвітницьких заходів для осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі та осіб, які знаходяться в місцях тимчасового утримання, а також для персоналу зазначених установ виконання покарань Донецької та Запорізької областей.

       Наслідком робочої зустрічі, окрім підписання Договору про співробітництво,з метою його реалізації, стало одночасне затвердження Графіку надання БПД та проведення правопросвітницьких заходів для осіб, які перебувають в СІЗО та установах покарань, а також персоналу СІЗО та зазначених установ. Крім того були обговорені питання подальшої спільної роботи та її напрямків, можливості організації Skype-консультування вищевказаних осіб тощо.

       У заході, крім керівників, прийняли участь заступник директора Регіонального центру Лариса Кожемякіна, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Володимир Антонцев, перший заступник начальника Дмитро Сало та начальник управління пробації Міжрегіонального управління Вадим Книш.300

      200 Під час зустрічі Павло Наливайко поінформував присутніх щодо результатів роботи за минулорічним Договором про співробітництво між УДПтС України в Запорізькій області та Регіональним центром. Так, загальна кількість виїздів фахівців установ системи БПД до установ виконання покарань та місць тимчасового утримання у 2016 році складає 18, а у першому кварталі 2017 року – 4. Кількість осіб, яким було надано безоплатну первинну правову допомогу у 2016 році – 270, у 2017 році – 51 особа. Одним з показників якісної роботи є також кількість осіб, яким надана безоплатна вторинна правова допомога (призначено адвоката за рахунок держави): 2016 рік – 121 особа, 2017 рік – 31 особа. Також було надано інформацію щодо відповідних показників роботи установ системи БПД у Донецькій області.

       Наразі на території Запорізької та Донецької областей функціонує 2 слідчих ізолятори, 2 установи виконання покарань, 10 виправних колоній, 3 виправних центри. Питання, з якими особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі та особи, які знаходяться в місцях тимчасового утримання звертаються найчастіше, стосуються порядку доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та умовно-дострокового звільнення, житлового, сімейного, пенсійного законодавства тощо.

       Як зазначив наприкінці робочої зустрічі Володимир Мелюхов, подальша співпраця буде однозначно дієвою, адже проходитиме через налагодження конструктивного діалогу та ефективної взаємодії, мобілізацію ресурсів, об’єднання зусиль, координацію діяльності щодо надання безоплатної правової допомоги.500

       В ході робочої зустрічі керівники домовилися в рамках співробітництва разом шукати та впроваджувати новітні форми подальшої взаємодії, яка буде направлена на реалізацію конституційних прав та свобод людини і громадянина та вимог законодавства щодо безоплатної правової допомоги.