назад

У жовтні в Україні стартував XVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці/-ки понад 220 міст і містечок нашої держави, і на Сумщині в тому числі. Партнером кінофестивалю в регіоні є система безоплатної правової допомоги, тож фахівці центрів та бюро долучаються до обговорення, аналізу фільмів у правовій площині.

На базі Роменської центральної міської бібліотеки для дорослих ім. Бориса Антоненка-Давидовича зібралась молодь міста – учні старших класів СЗОШ № 1, ЗОШ № 4, №5, №11, щоб мати можливість не лише переглянути документальні стрічки з гостросоціальних тем з колекції фестивалю, а й поспілкуватися з фахівцями та експертами з питань захисту прав людини під час інтерактивно-мотиваційної зустрічі, що мала на меті навчити молодь працювати з інформацією в ЗМІ, Інтернеті в контексті протидії торгівлі людьми. Модераторами заходу стали координаторка Міжнародного мандрівного фестивалю про права людини Docudays UA у Сумській області Юлія Тарасенко-Баландіна, голова ГО «Центр боротьби з корупцією та тіньовою економікою» Дмитро Мальцев з м. Суми, головний спеціаліст Роменського бюро правової допомоги Максим Волошин.

Під час заходу відбувся показ фільмів-переможців «CIVIL PITCH: фільми громадської активності». Це унікальний для України формат, коли громадські активіст(к)и та документаліст(к)и об’єдналися для створення стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві. Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Активісту погрожують, радять не лізти в «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку. Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми – шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю. Важливою складовою демонстрування фільмів стало їх обговорення, під час якого учні обмінювалися думками та враженнями, спілкувалися з фахівцями та експертами, намагаючись дати відповіді на поставлені проблематикою фільму запитання.

Наступного дня перегляд відбувся на базі Сумського державного університету за участі фахівців Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД. «Для нас важливо не просто переглянути фільм, а й обговорити, проаналізувати його разом з аудиторією. Кінофестиваль є саме про права людей, тож не випадково, що до перегляду стрічок долучаються й юристи системи безоплатної правової допомоги», – зазначила представниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Омельченко.

Модераторка заходу Юлія Тарасенко-Баландіна запропонувала студентам для перегляду стрічку «Чистильники». Глядачі поринають у таємничу тіньову індустрію модерації інтернет-контенту в третьому світі. Фільм знайомить їх з п’ятьма «цифровими сміттярями», яких Кремнієва долина відібрала з тисяч людей, доручивши видаляти «невідповідний» вміст із інтернет-сторінок. Зазвичай «чистильник» щодня проглядає й оцінює тисячі складних для сприйняття зображень, від світлин із місць бойових дій до порнографії. Таке не минає безслідно для психіки. Проте за їхньою роботою стоять фундаментальні запитання: що перетворює зображення на мистецтво або пропаганду і що визначає журналістику.

Після перегляду студенти разом з фахівцями поділилися враженнями й обговорили ті ключові меседжі, які закладені в основу стрічки. Також усі присутні отримали інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги.